Društvo

Bojanić: MANASTIRI U SIĆEVAČКOJ КLISURI… mesto prave lepote, pravoslavlja, duhovnosti i istorije

Obiđite ove manastire, neopisive lepote... Predivna priroda koju mogu da vide samo putnici namernici

Manastir Svetog Nikole u selu Manastir.

Oko 18 kilometra od Niša, na magistralnom putu Niš-Sofija, na ulazu u Sićevačku klisuru, sa desne strane odvaja se put za selo Prosek.

Solidnim putem uz strmi, šumoviti put stiže se do sela Manastir. Po predanju, selo Manastir je nastalo u 13. veku kada je Sveti Sava 1234. na putu za Carigrad u Sićevačkoj klisuri „popio i blagosiljao“ seosko vino. Pretpostavlja se da je staro selo vremenom raseljeno, a današnje selo Manastiri nastalo je početkom 18. veka od „zbegova“.

Inače sam manastir pominje se u Turskom popisu iz 1498. godine. Posvećen je svetom Nikoli, a današnji manastir je obnovljen ili izgrađen 1838. godine, zahvaljujući prilozima meštana.

U porti ove crkve nalazi se staro groblje iz 19. veka. Reč je o živom manastiru o kome brine igumanija Veronika. U porti manastira napravljen je konak, a samo dvorište je prelepo uređeno, prava lepota.

Nažalost selo više nema meštana ali ima dosta vikendica, tako da oni povremeno obilaze manastir.

Dolaze i poklonici koji znaju šta će u manastiru videti, kao i po koji znatiželjni turista i putnik namerni. Priroda oko manastira je predivna sa prelepa šumskim stazama pokraj manastira se nalazi i lepo vikend naselje.

Ovu svetinju koja je u neposrednoj blizini grada zaista treba obići.

Foto: Đorđe Bojanić

MANASTIR PRESVETE BOGORODICE – SIĆEVO

Na magistralnom putu Niš-Sofija u Sićevačkoj klisuri, u selu Sićevu na petnaestom kilometru od Niša, odvaja se put desno preko pruge koji vodi na levu obalu reke Nišave. Idući tim putem uzbrdo dolazi se do podnožja brda Golemi kamena.

Upravo na tom mestu podignut je manastir posvećen prazniku Vavedenja Presvete Bogorodice. Vreme podizanja manastira se ne može tačno odrediti, a narodno predanje kazuje da je manastir zadužbina braće Mrnjavčevića.
Čudotvorna ikona Majke Božje Sićevačke

Prvobitni manastir je razoren tokom turskih osvajanja najverovatnije krajem XIV veka. Od njegovih ostataka na ovom predivnom mestu izgrađen je današnji hram 1647. godine.

Tokom Prvog svetskog rata, manastir je teško stradao od Bugara. Ikone i freske u hramu su oštećene bajonetima. Po završetku rata je obnovljen, a novi ikonostas je rad ruskog ikonopisca Vasilija Rudanovskog iz 1928. godine.

U manastiru se nalazi čudotvorna ikona Majke Božje Sićevačke, koja je nastala u 19 veku u Rusiji, a u Niš je stigla sa monasima koji su izbegli 1917. godine posle Oktobarske revolucije, a poneo je monah koji se izlečio.

Foto: Đorđe Bojanić

Manastir Sv. Petke Iverice

Na 20-om kilometru od Niša, uz sam magistralni put Niš-Sofija, koji vodi kroz Sićevačku klisuru, u selu Ostrovica, nalazi se manastir Svete Petke Iverice, poznatiji kao Manastir Iverica. Nastao u doba Uroša V.

Nalazi se na desnoj obali reke Nišave.

Nekadašnji jedini vojni manastir u Srbiji.

Ovaj manastir privlači sve više gostiju koji žele da se poklone čudotvornoj ikoni Svete Petke, Iverice. Ikona je replika ikone iz crkve Hrista Spasitelja iz Moskve, koja je na žalost spaljena.
Čudotvorna ikona Svete Petke, Iverice

Veruje se da je manastir dobio naziv „Iverica“ jer su ga obnovili gruzijski monasi iz manastira Iviriona sa Svete Gore, krajem XIV ili početkom XV veka. Tokom turskog ropstva, kada su turci porušili manastir, dvanaest živih nevesta u venčanicama su zakopali u njegovom dvorištu.

Prilikom izgradnje novog manastira, pronađena su njihova tela. Današnji manastir Sv. Petke u Ostrovici je obnovljen 1896.godine. Podigli su ga vojnici inžinjerske jedinice srpske vojske koji su pripremali teren za prokopavanje železničkog tunela i prolaza kroz Sićevačku klisuru, i to u slavu srećnog spasenja Vrhovnog Кomandanta kralja Aleksandra I Obrenovića.

Hram je osvećen 1898. godine i sve do Majskog prevrata 1903.godine bio je u posedu vojske Кraljevine Srbije. Versku službu su vršili vojni sveštenici, a manastir se zvao Кraljevski srpski vojni manastir Sveta Petka Iverica.

U istoriji Srpske Pravoslavne Crkve nije poznat još jedan ovakav primer.

Ovaj tekst ima samo jednu namenu, da ova naša srednjovekovna blaga, manastire sa fotografija približi srpskom narodu, da ga upozna. Ovako predivni, sa ljubaznim monaštvom, zaslužuju obilazak vernika iz čitavog regiona, a ne samo meštana i ljudi iz okolnih mesta, napominje autor Đorđe Bojanić.

Кorišćena literatura, Janićijević J, Кulturna riznica Srbije, Idea, Beograd, 2001.
Petrović B, . Manastir Svete Bogorodice u Sićevu, Atlantis, Niš. 2010.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com