Kultura

Bojana i Nikola Peković sviraju za nišku muzičku školu (VIDEO)

Bojana i Nikola Peković zvezde su ovogodišnjeg koncerta pod nazivom „Božanski je davati a primati je ljudski“ koji će se održati u subotu u Narodnom pozorištu od 20h. Koncert tradicionalno organizuju Rotarakt klub i Studentski kulturni centar iz Niša, a ove godine sav prihod od kupovine karata otići će muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“ za nabavku novih instrumenata. Karte se mogu naći na blagajni pozorišta i koštaju 400 dinara.

Brat i sestra Bojana i Nikola Peković, pobednici tv serijala ja imam talenat 2012. godine, održaće veliki humanitarni koncert sa svojom „Umetničkom porodicom“ u Narodnom pozorištu, 3. decembra sa početkom od 20h.

Na koncertu pod nazivom „ Božanski je davati, primati je ljudski“ pomoći će učenicima muzičke škole dr Vojislav Vučković da nabave nove instrumente, pa će prihod od karata otići upravo u njihove ruke. Ovim povodom promovisaće i svoj prvenac „Nebesko je uvek i doveka“.

„Ono što karakteriše našu muziku su gusle kao najstariji tradicionalni srpski instrument. On je posebno važan za naš narod jer se njime prenosila naša istorija.  Ono što mi pokušavamo danas je da kroz muziku razvijemo mogućnosti gusala i da ih približimo ljudima. Gusle su već na neki način postale kamerni instrument“, kaže Nikola Peković.

Bojana dodaje da su i sami odrasli na tradiciji. Tata ju je kako kaže uspavljivao epskim stihovima, a Nikola je četiri godine pokušavao da postane guslač. Kako nije vokalno dorastao sestrinim mogućnostima ipak se odlučio za harmoniku.

Brat i sestra Peković su posebno ponosni na saradnju sa akademikom Matijom Bećković koji je za njih napisao nekoliko tekstova.

„Svaka od njih je priča za sebe. Vučiju tužbalicu koju ćete čuti na koncertu, Matija je posvetio svom nestalom ocu. Mi smo je tradicionalno otpevali, onako kako su se tužbalice i pevale, ali se numera završava na moderan način. Pesma poručuje da se život nastavlja, kao što je važno da se nastavi prenošenje tradicije s kolena na koleno“ izjavila je Bojana Peković.

Ovo je šesti humanitarni koncert „Božanski je davati a primati je ljudski“ u organizaciji Rotarakt kluba a svake godine ih podržava SKC iz Niša jer su, kako kaže njihov predstavnik Aleksandra Strahinić, uvek tu da podrže razvoj mladih talenata.

 „Trudimo se da budemo tačka kulturnog kontakta za sve one koji žele da stvaraju ali i da otvaramo prostor za one koji tek kreću u umetničke podvige. Na taj način smo prva podrška koja omogućava mladim ljudima da na početku svog stvaranja imaju nekog ko će se založiti za njih“, istakla je Aleksandra Strahinić iz SKC-a Niš.

Inače ovo nije poslednja humanitarna akcija SKC-a do kraja godine, jer već u ponedeljak u Lutkarskom pozorištu igraju više puta nagrađivanu predstavu „Mučenici“ za dvoipogodišnjeg Nišliju Stefana Miladinovića, koji se bori protiv malignog tumora sarkoma.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com