Društvo

BISERI Niške Banje: One sakupljaju SAMO nagrade, medalje i priznanja

Nikolija Tričković i Natalija Filipović, upravo su završile osmi razred OŠ ,,Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji. Nastavničko veće ove škole odlučilo je da obe učenice proglasi za “Đaka generacije” školske 2016/2017. godine jer ispunjavaju sve kriterijume prema Pravilniku škole o izboru najboljih.

NikolijaTričković ima rekordnih 104,25 bodova nakon završnih ispita i jeste najbolje plasirani osnovac u Nišavskom okrugu sa ovim brojem bodova.

Nikolija Tričković i Natalija Filipović su odlične učenice i nosioci Vukove diplome. U toku školovanja, osim u učenju i radu, postigle su izuzetne rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

“Učestvovale su u radu školskih sekcija i bile izuzetno aktivne u Učeničkom parlamentu. Obe su vrlo svestrane, glumile su u svim školskim predstavama, pevale u horu, učestvovale na literarnim i likovnim konkursima i osvajale nagrade. Svi školski predmeti ovim učenicama dobro idu, a posebno su talentovane za Srpski jezik, Natalija za gramatiku, a Nikolija za književnost. Kao kruna njihovog talenta, velikog rada i posvećenosti, došla su i republičke nagrade”, kaže Suzana Petrović, nastavnica srpskog u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji.

Nastavnica prezadovoljna je radom i vladanjem ovih učenica i dodaje da rezultati govore sve.

Nikolija Tričković je ove školske godine osvojila prvo mesto na Republičkom takmičenju Književna olimpijada, održanom u Sremskim Karlovcima. Ovo takmičenje podrazumeva perfektno znanje gradiva iz književnosti i teorije književnosti od petog do osmog razreda. Organizuje ga i realizuje Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

“Nikolija je jedini učenik u Nišavskom okrugu, u kategoriji učenika 8. razreda, koji je osvojio prvo mesto na jednom od republičkih takmičenja, za koja su mogu dobiti dodatni bodovi, i tako stekla pravo na dodatnih 6 bodova prema Pravilniku o upisu učenika u srednju školu Ministarstva prosvete. Na osnovu uspeha iz osnovne škole i rezultata završnog ispita, uz dodatne poene za osvojeno prvo mesto na takmičenju, učenica sada ukupno ima 104,25 bodova, što će, vrlo verovatno, biti najveći broj bodova za upis u srednju školu u Nišavskom okrugu”, rekla je Petrović.

“Pobegao mi je koji bod na završnom iz matematike, jer sam se puno spremala za takmičenja, jeste mi malo krivo ali sam srećna da je konačno sve završeno. Sada ću imati više vremena za druženje”, kaže uz osmeh Nikolija.

Ova učenica dobila je poziv iz Fondacije ,,Dragica Nikolić”, koja nagrađuje najuspešnije učenike završnih razreda osnovnih škola za prva mesta na republičkim takmičenjima, da u julu ode u Beograd i bude nagrađena laptopom.

Nikolija je ove školske godine osvojila i prvu nagradu na likovnom konkursu ,,Plakatom protiv droge” za plakat kampanje “Droga bljak”, koji je raspisala gradska Uprava za omladinu i sport iz Niša. Pored ove nagrade, učenica je osvajala u toku školovanja i mnoge nagrade za poetske literarne radove, a učestvovala je u 8. razredu i na Republičkom takmičenju iz istorije.

Njena drugarica Natalija Filipović je višestruko talentovana učenica.

“Ima izuzetnog dara za glumu, lepo piše i peva, a i prirodne nauke joj odlično idu. Učestvovala je na republičkim takmičenjima iz biologije i istorije, a ove školske godine i na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture. U sedmom razredu osvojila je  prvo mesto na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, održanom u Tršiću. Ovo takmičenje podrazumeva izuzetno znanje iz gramatike i leksikologije, a ono što je posebno teško iz tih oblasti jeste akcentologija. Međutim, ona za ovu učenicu ne predstavlja nesavladivu prepreku”, rekla je nastavnica Petrović.

“Ja ću upisati Medicinsku školu u Nišu, a posle toga ću možda i da studiram medicinu ili ću otići u Beograd na Fakultet dramskih umetnosti. Nisam baš sigurna trenutno šta će mi više prijati, pa ću vremenom da odlučim”, rekla je Natalija.

Nikolija Tričković i Natalija Filipović su biseri i ponos škole u Niškoj Banji, dodaje njihova nastavnica Suzana Petrović.

“Do republičkog takmičenja je izuzetno teško stići, a posebno do osvojenih mesta i nagrada. Uz talenat i ljubav prema svom maternjem jeziku, to zahteva temeljnu pripremu, veliki rad i odricanja s obe strane. Volela bih da taj talenat i znanje, stečeno u osnovnoj školi, prepoznaju kod ovih učenica i profesori u srednjoj školi i da one nastave da nižu uspehe na svim poljima. Sa Nikolijom i Natalijom može se raditi po individualnom obrazovnom planu 3 koji je predviđen za darovite učenike”, kaže nastavnica.

U Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” pridaje se velika pažnja svim učenicima i njihovim mogućnostima. Od 2001. godine do danas učenici ove škole su iz srpskog jezika osvojili osam republičkih nagrada, a nebrojeno mnogo i iz drugih predmeta. Ove školske godine imali su sedam takmičara na republičkim takmičenjima iz srpskog jezika, ali i mnogo takmičara iz drugih predmeta i vannastavnih aktivnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com