Društvo

Bezbednost u saobraćaju i dalje problem osoba sa invaliditetom. Preporuke predate Gradskom veću

Projekat "Bezbedni u saobraćaju"

PONS fondacija na čelu sa  koordinatorom projekta „Bezbedni u saobraćaju“ Vladimirom Djordjevićem, danas je predala preporuke Gradskom veću u Nišu, a koje se odnose na poboljšanje bezbednosti u saobraćaju osoba sa invalidietom . Na konferenciji za medije Djordjević istakao je da je cilj lokalne zajednice posebno osoba sa invaliditetom da se prepoznaju problemi i artikulišu ideje i moguća rešenja.

 

„Čitava zajednica vrši pritisak na lokalne vlasti. Neki od problema i neka rešenja su toliko jednostavana. Najbitnije je da su preporuke danas predate“- istakao je Djordjević.

On smatra da se o nekim barijerama i konstantnim problemima i ne treba voditi diskusija jer se osobe sa invaliditetom godinama unazad susreću sa istim problemima.

Preporuke koje su danas predate vlastima u Nišu tiču se taktilnih staza i semafora, pristupačnosti vozila gradskog saobraćaja, sigurnost vozača sa invaliditetom, trotoara, taksi prevoza kao i vozila zdravstvenih ustanova.

Marija Milanović predstavnica saveza slepih ukazala je na mali broj zvučnih semafora, na česte blokade taktičkih staza od strane vozača i rampe koje su loše izvedene na pešačkim prelazima.

Bratislav Kostić, predsednik Udruženja paraplegičara nišavskog okruga fokusirao se na osobe sa invaliditetom koje su vozači, a koji često nailaze na zauzeta parking mesta koja su vidno obeležena plavom bojom. Baš na tim mestima zatiče parkirana vozila koja nemaju nalepnicu i čiji vozači ni na koji način ne treba da zauzimaju prostor namenjen onima kojima je zaista potreban.

Projekat „Bezbedni u saobraćaju“ ima za cilj da skrene pažnju na problem bezbednosti u saobraćaju sa kojim se svakodnevno sreću osobe sa invaliditetom u Nišu i donosiocima odluka ukaže na potencijalna  kratkoročna i dugoročna rešenja ovog problema-navedeno je u preporukama.

Kao društvo, dužni smo da stvaramo uslove za jednakost svih članova starajući se o svakom pojedincu sa jednakom pažnjom i uvažavajući specifičnosti potreba svih građana, posebno ranjivih kategorija.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com