Društvo

Bez zračenja sa krovova zgrada

Demontaža i uklanjanje 26 radioaktivnih gromobrana sa zgrada na 18 lokacija u Nišu trebalo bi da počne početkom naredne godine, najavljuje Ivana Krstić, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada. Program uklanjanja radioaktivnih gromobrana odobrilo je i Gradsko veće. Za uklanjanje radioaktivnih gromobrana u budžetu grada Niša je predviđeno 15 miliona dinara.

“Realizacijom programa uklanjanja radioaktivnih gromobrana na teritoriji grada Niša i postavljanjem nove gromobranske instalacije postiže se unapređenje životne sredine, života i zdravlja stanovništva i veći stepen prevencije rizika”, kaže Ivana Krstić. “Planirano je uklanjanje 26 radioaktivnih gromobrana na 18 lokacija koje su utvrđene od strane Direktorata za radiacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije. Sredstva za realizaciju ovog programa su u okviru programa korišćenja sredstava budžetskog  fonda za zaštitu i očuvanje životne sredine i u skladu sa odlukom budžeta Grada Niša za 2019.godinu”.

Kako ističu u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine, na svim objektima, sa kojih će biti uklonjeni opasni gromobrani, postaviće se novi, obični.

Foto: V. P.

“Gromobrani koji se sada uklanjanju postavljani su 60-tih godina i nisu bezbedni po zdravlje ljudi”, dodaje Ivana Krstić. “U nekom prethodnom periodu to je radila Agencija za jonizaciono zračenje, ali se onda stalo sa uklanjanjem radioaktivnih gromobrana. Pre dve godine je država formirala Direktorat koji sada nastavlja ove aktivnosti. Zakonom je data mogućnost lokalnim samoupravama da u svojim bužetima obezbede sredstva za uklanjanje radioaktivnih gromobrana. Oni su dostavili i lokacije na kojima se ovi gromobrani nalaze. Nakon raspisivanja tendera Grad Niš će počiti sa uklanjanjem radioaktivnih gromovrana”.

Prema rečima Ivane Krstić radioaktivnih gromobrana ima i na osam stambenih zgrada. Ostali gromobrani su na privrednim subjetima i jedan je na javnoj ustanovi. U pitanju je srednja škola koja se nalazi u parku “Čair”.

“Radioaktivnih gromobrana ima na Bulevaru Nemanjića na četiri zgrade, 11, 24 i 52, potom u Vojvode Stankovića na zgradi broj  9, u Vojvode Mišića  broj 36, u Prijezdinoj na zgradi broj 14 i na Olićevom vencu na zgradi broj 9”.

Uklonjeni gromobrani se skladište na odgovarajućem mestu.

“Posle uklanjanja gromobrani se transportuju na bezbednu lokaciju gde se skladište i čuvaju, a u ovom slučaju je  skladište u Intizutu Vinča jer se radi o radioaktivnim materijama od kojih su oni napravljeni”, ističe Krstić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com