Politika

BANĐUR PROZVAO IZVRŠNU VLAST U NIŠU. Krajnje je vreme da se vlast u gradu uozbilji i da nas ne dovodi pred svršen čin

Miloš Banđur, odbornik vladajuće većine rekao je na sednici Skupštine grada Niša da je iznenađen predlozima svoje Odborničke grupe, jer kako ističe ona nije bila upoznata sa današnjim predlozima i da se sa njima upoznala tek sada kada je videla skupštinski materijal. Prema njegovim rečima sve tačke su mogle da se odrade u redovnom postupku i da nije bilo neophodno sazivati hitnu sednicu Skupštine grada Niša.

Banđur smatra da sazivanje hitne sednice nije do kraja u skladu sa Zakonom jer Zakon kaže da osim zahteva za hitnost i obrazloženja za hitnost morate jasno da navedete koje će štete biti načinjene ukoliko se ona ne održi. Ističe da njegov stav podržavaju i druge stranačke kolege, ali da ne smeju javno da progovore.

„Ni u predlogu Gradskog veća ni u predlogu Komisije za imenovanje Skupštine grada Niša nije jasno navedeno koje će štete biti načinjene ukoliko se hitna sednica ne održi. Takođe sam zamerio da je Gradsko veće 14. maja donelo ovu Odluku, imali su vremena da nas interno obaveste kako bi smo planirali svoje obaveze. Oni su to uradili juče ujutru u 8 sati za današnju sednicu u 9, što je u najmanju ruku nekorektno. To smatram jednom vrstom iskazivanja bahtosti i disciplinovanja odbornika Skupštine grada. Već godinu dana stičem utisak da neko nama pokušava da kaže da nismo bitni i da pokušava da nam pokaže gde nam je mesto„, rekao je Miloš Banđur i dodao: „Pravo je svakoga da kaže ono što misli ili da ćuti. Ponekada ljudi gledaju šta im se više isplati, ali mislim da je krajnje vreme da se izvršna vlast u gradu uozbilji i da nas ne dovodi pred svršen čin. Odbornici nisu dugme i da nas neko aktivira kada poželi.“

On objašnjava da je poziv za javni konkurs objavljen 22. aprila. Grad je imao 30 dana vremena da donese Odluku o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju energetskih svojstava stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, a ova Odluka je samo pravni osnov za konkurisanje kod Ministarstva energetike.

„Mi smo mogli da imamo i program energetske aktivnosti i akcioni plan koji proizilazi iz tog programa i to bi bio dovoljan pravni osnov. Međutim, naši energetski menadžeri se nisu time bavili na valjan način, mi sada moramo da donosimo posebnu Odluku. Ova odluka je prepisan Konkurs javnog poziva Ministarstva. Čak i program kojim Grad Niš konkuriše i on ide posebnim putem. Prema tome mi usvajamo jedan papir koji je prepisan javni poziv Ministarstva i ništa više. To nije moglo da se uradi za 30 dana? I sada šta, krivi su odbornici koji postavljaju pitanja, a nisu krivi oni koji to nisu pripremili na vreme!“, kategoričan je Banđur.

Foto: N.P.

Odbornik Srpske napredne stranke kaže da je jasno progovorio o tome bez obzira na to što će neko sada da kaže da se to ne poklapa sa stavom izvršne vlasti, ali stav izvršne vlasti ne mora uvek da znači i stav stranke i stav Odborničke grupe. Podseća da je u stranku ušao kao docent na državnom fakultetu i sada je vanredni profesor, materijalno je obezbeđen i da zato nama potrebe da se nikome ulaguje već može otvoreno da govori o svakoj temi.

„Ne treba praviti lažnu sliku da će građani u ovom trenutku imati previše koristi od ovog programa energetske efikasnosti. Ovo je pilot projekat, država daje ukupno 54 miliona dinara za čitavu Srbiju, pri čemu je ograničeno da jedna lokalna samouprave ne može učestvovati sa više od 10 miliona, a država će učestvovati sa najviše 10 miliona na tih 10 miliona. Pravilo je takvo da što manje tražite od države imate više šanse da to dobijete. Znači da smo išli sa odnosom 35-15 umesto sa 50-50 posto, prednosti bi nam bile veće. U prednosti su male nerazvijene lokalne samouprave koje imaju veći procenat sredsatva za energetsku efikasnost u odnosu na ukupna sredstva budžeta. Mi kao grad sa velikim budžetom nismo u toj poziciji. Moguće je da ćemo dobiti neka sredstva od države, ali to neće biti velika sredstva. Neki građani će dobiti pomoć, ali nemojmo da stvaramo lažnu sliku da će svi dobiti ta sredstva“, kazao je Banđur.

Hitna sednica Skupštine grada Niša prema rečima predsednika Bobana Džunića zakazana je na zahtev Komisije za imenovanje i Gradskog veća u skladu sa Zakonom. Na dnevnom redu su četiri tačke. One se tiču imenovanja dva direktora u ustanovama Dečiji centar i Regionalni centar za profesionalni razvoj i jednog vršioca dužnosti direktora u Narodnom muzeju.

Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša

„Jedna od krucijalnih tačaka je predlog Odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti za invensticije u održavanju i uređenju energetskih stambenih zgrada, kuća i stanova. Rok za konkurisanje kod Ministarstva je 21. maj ove godine. Grad će konkurisati prema nadležnom Ministarstvu za sredstva podsticaja programa u iznosu od 54 miliona dinara. Grad Niš je opredelio još 10 miliona dinara. Na taj način biće sufinansirani sugrađani kako bi mogli da zamene svoje kotlove i da opreme zgrade vezane za energetsku efikasnost. Naša obaveza je da omogućimo našim građanima da mogu da apliciraju i dobiju pomoć od Grada i resornog Ministarstva.“, istakao je Džunić obrazlažući zašto je sednica hitno sazvana.

Tačka Predlog za izmene odluka o ombudsmana takođe ne mora da ide prema Banđurovim rečima po hitnom postupku. Oni se pozivaju na iznene Zakona o lokalnoj samoupravi, ali kada vidite da je zakon promenjen pre tri godine, a mi tri godine nismo prilagodili odluku sa zakonom, onda vidite da ni o toj tački nije moralol da se glasa po hitnom postupkui. Banđur je rekao da ni tačka o imenovanju direktora ne može da bude hitna jer su se konkursi završili ranije, jedan čak u februaru, a drugi u aprilu. Odbor za imenovanje je imao dovoljno vremena da predloži kandidate. Takođe ističe da se i za direktora Narodnog meseca znalo još pre šest meseci da stiče uslov za penziju.

„Ako u okviru stranke nemamo mogućnost da se kritikujemo i iskažemo stav, onda ćemo to učiniti ovde na Skupštini, jer kada govorimo o kadrovskim rešenjima, recimo za Narodni muzej, gde stoji da se radi o stavu Odborničke grupe, a ja sam njen član i znam da se o tome nije raspravljalo, a nije se raspravljalo ni na sednici Gradskog odbora stranke, onda se s pravom pitam ko je potpisao rešenje Odborničke grupe da Vesna Crnoglavac bude vd direktora Narodnog muzeja“, rekao je Banđur.

Banđur je jasno istakao da ima utisak da neko namerno dovodi odbornike u situaciju da ne poštuju sami sebe i dodao da kada to kaže misli na izvršnu vlast u Gradu Nišu.

Ivan Jovanović, predsednik Komisije za imenovanje

„To je lični stav gospodina Banđura i on ima pravo da kaže šta mu je volja. Istina je da je u ove dve od tri ustanove bio raspisan konkurs, u Dečijem centru i Regionalnom centru za obrazovanje. Konkurs je završen i u oba Centra je bio po jedan kandidat, sadašnje direktorke Sandra Petković i Danijela Marković. One su predložene za direktore za mandatni period od četiri godine. U Narodnom muzeju smo imali situaciju da je direktor Nenad Spasić 23. aprila stekao uslov za starosnu penziju i on je taj uslov iskoristio.  Narodni muzej je ostao bez rukovodioca, i ako nije hitno da na ovoj sednici postavimo vršioca dužnosti kako bi ta ustanova nastavila nesmetano da radi, ja onda ne znam šta je hitno. Predlog za vršioca dužnosti je Vesna Crnoglavac, žena koja više od 20 godina radi u Narodnom muzeju i mislim da je bilo logično da to mesto preuzme neko iz kolektiva“, istakao je predsednik Komisije za imenovanje Ivan Jovanović.

On je objasnio da je Sandra Petković član SNS-a, Danijela Marković je predlog PUPS-a, dok je Vesna Crnoglavac takođe predlog srpskih naprednjaka.

„To što Miloš Banđur nije učestvovao na određnim sastancima to je druga priča“, kazao je Jovanović medijima.

Interesantno je i to da šef Odborničke grupe SNS Zvezdan Milovanović, koji je u toku prošle nedelje podneo ostavku na mesto poverenika te stranke u Nišu, nije prisutan na današnjoj sednici. Prema rečima predsednika Skupštine grada Niša Bobana Džunića nije bilo zahteva za njegovom smenom kada je Odbornička grupa u pitanju.

„Odbornička grupa funkcioniše na dobar način kao i do sada. Ja sam dobio nekoliko opravdanih razloga odsustva nekoliko odbornika. Zvezdan Milovanović me je obavestio da zbog zdravstvenog stanja nije prisutan danas na sednici. Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji, ja vas uveravam da tu nema nikakvih problema „, istakao je Džunić.

Odbornik Koalicije Niš moj grad Miodrag Stanković je rekao da je ova sednica pokazala da ova vlast ima ozbiljne unutrašnje potrese, da ima ozbiljna razmoimolaženja i danas je sve to isplivalo.

Miodrag Stanković, odbornik Koalicije Niš moj grad

„Mi danas imamo zakazanu vanrednu sednicu Skupštine grada, a jasno stoji da se ona može zakazati usled vanrednih okolnosti, prirodnih nepogoda ili drugih okolnosti koje se nisu mogle predvideti ili sprečiti, a koje bi mogle da prouzrokuju štetne posledice. Ove tačke nisu opravdanje za vanrednu sednicu, ali nam govore da ova vlast funkcioniše na zvonce“, kaže Stanković i dodaje da je i izbor kadrova za direktore diskutabilan.

„Sve vreme imamo vd statuse. Po svemu tome možemo da zaključimo da je obavljanje vlasti veoma problematično, a da između odbornika i funkcionera SNS i te kako ima varnica“.

Slično mišljenje ima i njegov stranački kolega Branislav Jovanović koji ističe da ne osporava legitimitet gradske skupštine ali primećuje da se konstantno unižava legitimitet Skupštine grada Niša.

Niški odbornici izglasali su danas Predlog odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju energetskih svojstava stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, Predlog dopune odluke o upravljanju grobljima i Predlog odluke o lokalnom ombudsmanu Grada.

Takođe data je saglasnosti i za predlog Odbora za imenovanje za postavljenje v.d. direktora Narodnog muzeja i izbor direktora Dečijeg kulturnog centra i Regionalnog centra za edukaciju zaposlenih u obrazovanju.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Što kažu moje kolege odbornici “ Jadna smo mi Skupština i još jadnija stranka gde su „žene“ poput Božanićke postale politički faktor „

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button