Društvo

BANĐUR: Gradsko veće NEĆE prekucavati odluke Komisije o izboru direktora

Gradsko veće je odgovorno za sve predloge koje uputi Skupštini grada na odlučivanje, pa to važi i u slučaju predloženih kandidata za direktore javnih preduzeća, kaže zamenik gradonačelnika Miloš  Bandjur. Sa druge strane, u Komisiji za izbor direktora JP navode da  Gradsko veće, osim pripreme predloga akta o imenovanju prvorangiranog kandidata, nema drugih zakonskih ovlašćenja.

Zamenik gradonačelnika Miloš Banđur smatra da je komisija, koja je nadležna za sprovođenje konkursa za izbor direktora u javnim preduzećima pravila greške u proceni kandidata. Tek pošto Veće utvrdi stepen tih grešaka doneće odluku da li će i koji predlog biti prosleđen odbornicima na dalje odlučivanje.

“Ukoliko procenimo da ta greška može dovesti do rušenja konkursa na sudu od strane kandidata koji nisu zadovoljni i materijalnih posledica po grad, mi ćemo svakako Skupštini grada preporičiti da poništi konkurse i postavi v.d. direktore“, navodi Banđur.

Ukoliko nisu od suštinskog značaja predloge će, kaže, uglavnom propustiti, s tim što će o svakom direktoru odlučivati pojedinačno.

Uredba predviđa komplesnu proveru kandidata, što, prema rečima zamenika gradonačelnika, komisija nije radila. Kako navodi, nije angažovano stručno lice koje bi izradilo stručne testove i proverilo znanja kandidata iz oblasti tehnologija i engleskog jezika. Ono što je komisija trebalo da oceni, a prema mišljenju Bađura nije uradila, je provera veština u međuljuskoj komunikaciji.

Gradsko veće, dodaje on, odgovara za formalno – pravnu ispravnost rada komisije, i na njima je da reaguju, i dobro razmisle, bez požurivanja.

KOMISIJA: Njihovo je da pripreme akta, sve ostalo je prekoračenje ovlašćenja?

Komisija za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća je u svom obaveštenju navela da Gradsko veće ,osim funkcije pripreme predlog akta o imenovanju prvorangiranog kandidata, nema drugih zakonskih ovlašcenja u izbornom postupku.

Napominjemo da odredbe Zakona o javnim preduzećima ne predvidjaju institute mišljenja, zaključaka, prigovora o radu Komisije,kao ni usporavanje, prekidanje niti poništenje izbora direktora javnih preduzeća koji je u toku I da , preduzimanje takvih radnji od strane organa lokalne samouprave, predstavlja prekoračenje zakonskih ovlašćenja I direktno kršenje odredbi navedenog Zakona.”

Komisija navodi da bi u suprotnom došlo do sukoba interesa.

Da je drugacije, u slučaju da je kandidat za izbor direktora clan Gradkog veća Grada Niša, isti ne bi mogaio biti kandidat u izbornom postupku za direktora javnog preduzeća jer bi, u suprotnom, morao (zbog sukoba interesa)podneti ostavku na mesto člana Gradkog veća Grada Niša.

Podsetimo, Komisija je formirana 9. juna, pravilnik o radu formirala je 28. jula, a zamenik gradonačelnika navodi da su članovi veća grada predloge komisije dobili 22 septembra. Zamenik gradonačelnika očekuje da će do naredne sednice Skupštine odluka biti doneta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com