Društvo

Balkan obilazi biciklom, fotografije koje donosi su ČAROBNE (FOTO)

Nišlija Dragan Sremac profesor koji voli da biciklom obilazi Srbiju i komšiluk, stvara fotografije koje oslikavaju svu lepotu prirode u onom izvornom obliku.

Kaže fotografijom se bavi još od kada je prohodao jer je otac držao fotografsku radnju i prirodno je bilo da i on zavoli fotografiju.

“Do sada sam uradio blizu 70 000 slika, mada tačnu cifru ne znam. Slikam još od malena jer je to bio porodičan posao koji sam i ja zavoleo kao hobi”, kaže profesor Sremac kome je ostalo još samo godinu dana do penzije.

Radni vek proveo je predavajući predmete koji su iz mašinsko-saobraćajnog spektra, trenutno radi u Tehničkoj školi “12. februar”.

Želja mu je da slikom privoli ljude da više voze bicikle i uživaju u prirodnim lepotama Srbije.

“Na Guglu sam imao kolekciju od 7000 slika, sada je Panoramio ugašen i ja povlačim slike odatle da ih sačuvam jer su prelepe a meni znače puno”, kaže Sremac.

Profesor Sremac amaterski se bavi fotografijom i to ističe, ali oni koji imaju oko za dobru fotografiju za njegov rad imaju samo reči hvale.

Fotografije su nepretenciozne, iskrene, jake i emotivne i do mene su našle svoj put . U čika Draganovim fotografijama ja lično ne vidim samo dobru fotografiju i lepe prizore već vidim inspiraciju, snagu i rešenost na kojima bi mogao da pozavidi svako, i koje bi trebalo da nas navedu da i sami krenemo u potragu za nekim svojim putem i tražimo svoje kilometre, jer valjda već znamo da je sreća put, a ne destinacija…”, kaže Davorin Dinić, za Niške Vesti.

Na pitanje koji mu se predeo  koji je slikao najviše dopao, on bez razmišljanja počinje da nabraja…

Durmitor je prelep – ko ga nije obišao puno je propustio, naša Stara planina je divna, Karpati očaravajući, Hercegovina prelepa, Jadranska obala teška za obilaženje ali vredi svaki kilometar koji se vidi…mada ipak me najviše inspirišu planine. Uživam dok vozim tim predelima a slike su čarobne iz brdovitih krajeva”, kaže Sremac.

Slučani susreti na putovanjima su nešto što ga posebno raduje.

“Vozio sam Karpatima, tada sam sreo jednu grupu biciklista iz Srbije. Kada smo se upoznali i rekao svoje ime, momci iz Beograda su se obradovali i rekli mi da su baš zbog mojih slika načinjenih uz vožnju bicikle bili inspirisani da voze upravo kroz taj kraj. E to se pamti za ceo život”, kaže sa osmehom niški profesor.

Nikada nijednu sliku koja je umetnička nije naplatio.

“Ne volim kada mi neko ukrade sliku i bez pitanja je stavi u neki svoj katalog, to mi nije pravo. Svako ko me pitao uvek sam dozvolio bez ikakve novčane nadoknade, ali kad me ne pitaju a uzmu to ne volim”, kaže odlučno Sremac.

Vožnju uz slikanje nastavlja uvek kad za to nađe vremena, sada kada krene raspust imaće više vremena za taj “posao koji voli” završava za Niške Vesti, Dragan Sremac, profesor, biciklista i veliki zaljubljenik u prirodu i lepu fotografiju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com