Društvo

Baka Milunkine visibabe na bulevarskoj pijaci!

Sve Nišlije koje su, po staroj navici, ovog vikenda potražili namrinice za ručak na pijaci na Bulevaru, osim voća i povrća mogli su da nađu i, tek procvetale, visibabe.

Baka Milunka Milojković, koja je sa vezama od po desetak visiba poželela dobro jutro sugrađanima, kaže da joj nije teško da, svakoga dana, ove vesnike proleća ubere i donese ih do pijace.

„Gajim ih u dvorištu i nije mi teško da ujutru dođem do pijace i pokušam da ovim cvećem ulepšam dan ljudima a tako i malo i zaradim“, kaže baka Milunka.

Sunčani vikend prija i prodavcima na tezgama. Ipak, kažu da, ovaj mukotrpan posao, gde  i po lepom i po lošem vremenu prodaju voće i povrće, nije mnogo isplativ.

„Zakup tezge je sve skuplji, a prodaja i nije tako dobra. Ljudi su ranije kupovali i veće količine voća. Sada, bukvalno, kupe onoliko koliko im je potrebno za taj dan“, kaže Sonja Vidanović, koja već godinama prodaje svoje voće na pijaci.

Nišlije ovih dana najviše traže zelenu salatu, rotkvice i prazi luk. I kada je povrće u pitanju, kupuju taman onoliko koliko je dovoljno za jedan ručak, ne više od toga.

„Najviše se traži sezonsko povrće, a kupcima je uzvek bitnija cena od kvaliteta. Čim je nešto na akciji proda se brže, najkvalitetniji proizvodi prodaju se, bukvalno, na komad“, kaže Ljiljana Todorović, proizvođačica i prodavačica iz Čapljinca.

Zelenu salatu Nišlije mogu da nađu po ceni od 40 do 50 dinara, vezu rotkvica mogu da kupe za 40 dinara.

Brokoli košta oko 350, a karfiol i tikvice oko 250 dinara po kilogramu. Kilogram spanaća košta između 150 i 200 dinara, veza suvih paprika, koju sugrađani često kupuju, košta između 80 i 100 dinara.

Prazi luk, kao i mladi crni i beli luk mogu se kupiti po ceni između 10 i 30 dinara. Za kilogram krompira i šargarepa treba se izdvojiti do 50 dinara, dok su, kada je voće u pitanju, jabuke najjeftinije, i koštaju oko 50 dinara po kilogramu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com