Društvo

Novo odlaganje početka obnove aviosaobraćaja u Srbiji

Iako je ranije bilo najavljeno da će shodno epidemiološkoj situaciji aerodromi u Srbiji ponovo početi da funkcionišu od 18. maja, to se ipak neće dogoditi.

Niskotarifne aviokompanije koje obavljaju prevoz putnika sa srpskih aerodroma, još jednom su pomerile datume svojih letova.

Prema rezervacionom sistemu na sajtu mađarskog avioprevoznika Wizz air, prve letove sa aerodroma “Konstantin Veliki” trebalo bi očekivati 22. maja ka Bazelu, 1. juna ka Malmeu, 3. juna ka Beču i 5. juna ka Memingemu. Međutim, prevoz putnika ka tim destinacijama zavisi i od odluka vlada Švajcarske, Švedske, Austrije i Nemačke, pa informaciju treba prihvatiti sa rezervom.

Razvoj situacije u vezi sa pandemijom virusa COVID-19 u Evropi, odrediće i poletanje irskog avioprevoznika Ryanair koji je takođe odložio početak svojih letova iz Niša. U ovoj aviokompaniji za kraj juna i početak jula planiraju da podignu nivo letenja sa skoro 80 svojih evropskih baza, ali ne u punom kapacitetu. Trenuno 99% flote Ryanair-a je prizemljeno.

Foto: Aerodrom Konstantin Veliki

Nacionalni avioprevoznik Air Serbia planira obnovu putničkog saobraćaja letom do Ljubljane 29. maja. U prvim nedeljama juna sa aerodroma “Nikola Tesla” poleteće i ka Podgorici, Tivtu, Sarajevu, Banjaluci i Skoplju, a komercijalni let ka Njujorku treba očekivati 6. juna. Prema letnjem redu letenja, 12. juna, Air Serbia bi trebalo da poleti ka Tivtu i sa niškog aerodroma “Konstantin Veliki”.

Putovanje samo uz negativan PCR test

Otvaranjem granica, putovanje će biti omogućeno svima uz obavezu poštovanja preventivnih mera zaštite od korona virusa. Putnici koji planiraju da dođu u Srbiju moraće da pribave “zdravstveni pasoš” koji podrazumeva negativan rezultat PCR testa na COVID-19 ne stariji od 72 sata, u protivnom idu u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana.

Putnici koji sleću na aerodrom Švehat u Beču, prema aktuelnim pravilima, moraju posedovati negativan test na Covid-19, koji nije stariji od četiri dana, ili moraju ići dve nedelje u samoizolaciju. Da bi izbegli karantin PCR test mogu uraditi i na aerodromu, po ceni od 190 evra. Ulazak u Austriju moguć je samo za državljane zemalja EU i Švajcarske, dok osobe drugih državljanstava moraju da imaju važeću boravišnu dozvolu.

Foto: Viennaairport

Ulazak u Švajcarsku trenutno je zabranjen za sve osim za državljane te zemlje, ljude sa boravišnom dozvolom (vizom) i ljudi koji imaju radni odnos u Švajcarskoj.

Što se tiče ostalih destinacija do kojih se leti iz Srbije, još nema informacija o ponovnom otvaranju aerodroma.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com