Kultura

„Arhetipski ambijenti“ Izložba Mine Rakidžić u Salonu 77

U Salonu 77 u Tvrđavi izložena su dela Mine Rakidžić. Postavku čine grafike iz ciklusa „Arhetipski ambijenti“, nastali prilikom ovogodišnjeg dvomesečnog boravka umetnice na Umetničkom institutu Kala pri univerzitetu Berkli u Kaliforniji, kao i dela njemu predhodnog i neposredno koncepcijski povezanog ciklusa „Beleške o slučaju“.

„Ovom postavkom sam pokušala da predstavim svoje impresije i saznanja koja sam pokupila na dva kontinenta. Fotografije sakupljane prilikom boravaka u Americi i Kini, i one iz porodičnih fioka, koje meni lično mnogo znače, u pokušaju izazivanja likovnih kvaliteta, grade svojevrsnu scenu pamćenja. Zato ove grafike doživljavam ličnije nego sve svoje prethodne radove. Crteži pomešani sa rečima i brojevima, škrbotinama i nečitkim beleškama, sadrže prikrivene poruke koje oživljavaju trenutak ovekovečen na slici. To jeste jedan vid kompilacije dnevničkog i putopisnog karaktera“, objašnjava Mina.

Rođena Beograđanka, ova mlada umetnica, nije prvi put u Nišu.

„Ovo jeste moja niška premijera. U Niš sam dolazila ranije, kao učesnik Grafičke radionice u Sićevu, odakle nosim samo lepa iskustva i uspomene. Radove koji su nastali u Radionici Nišlije će, takođe, moći da vide, ali na drugom mestu, u Paviljonu tokom ove godine. Polako osvajam Niš“, kaže kroz osmeh mlada umetnica.

Izložba grafika Mine Rakidžić otvorena je u vreme održavanja 18. saziva Grafičke radionice Sićevo, koja se završava 11. juna. Radionicu je, u zgradi Likovne kolonije Sićevo, organizovala Galerija savremene likovne umetnosti Niš.

Mina Rakidžić rođena je 1991. u Beogradu. Završila je osnovne i master akademske studije na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskim umetničkim studijama na istom odseku.

2015. pohađala je kurs “Grafičke strategije” na Letnjoj akademiji umetnosti u Salzburgu, u Austriji. 2016. bila je učesnik rezidencijalnog programa za umetnike – grafičare u grafičkoj bazi u Guanlanu, u Kini. Ove godine boravila je na Umetničkom institutu Kala pri univerzitetu Berkli u Kaliforniji, SAD.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2016. godine.

Priredila je 4 samostalne izložbe i učestvovala na oko 60 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je dve nagrade Fakulteta likovnih umetnosti – “Boško Karanović” nagrade za grafiku 2013. i “Stevan Knežević” nagrade za crtež 2015, kao i treće nagrade na 9. EX YU konkursu za grafiku 2015. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com