Hronika

Apelacioni sud preinačio kaznu. Babićev vozač pravoznažno osuđen na četiri i po godine zatvora za nesreću na naplatnoj rampi

Apelacioni sud preinačio je presudu i osudio na 4,5 godina zatvora Dejana Stanojevića (37), vozača Zorana Babića, optuženog za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. On je izazvao nesreću na naplatnoj rampi Doljevac i u toj nesreći je poginula jedna a povređene su četiri osobe, među kojima i tadašnji direktor “Koridora Srbije” Zoran Babić.

Osnovni sud u Nišu je 22. aprila izrekao prvostepenu presudu kojom je Stanojeviću dosuđena kazna zatvora od tri godine i 10 meseci zatvora na koju se Apelacionom sudu žalilo Osnovno javno tužilaštvo, ali i Stanojevićev branilac advokat Slavoljub Milošević. Tada mu je izrečena i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom “B” kategorije u trajanju od četiri godine. Apelacioni sud je usvojio žalbu tužilaštva i povećao kaznu na četiri i po godine zatvora.
Obrazlažući prvostepenu presudu, sudija Osnovnog suda Miško Radivojević ukazao je da je tokom postupka bilo sporno nekoliko stvari, te da je presuda zasnovana na predočenim dokazima.
“Saobraćajno veštačenje je pokazalo da je okrivljeni udario brzinom od 93 km/h u naplatnu rampu, gde je saobraćajnom signalizacijom kretanje ograničeno na 60 km/h, da na putu nije bilo leda i da je postojalo obaveštenje da se nailazi na naplatnu rampu. Da je vozio dozvoljenom brzinom od 60 km/h mogao je da se zaustavi i spreči nesreću”, objasnio je Radivojević.
Obrazlažući visinu izrečene kazne, koja je zakonom predviđena u rasponu od jedne do osam godina, sudija Radivojević je ukazao da je sudsko veće kao olakšavajuću okolnost uzeo u obzir da je reč o neosuđivanoj osobi, porodičnom čoveku, ocu dvoje dece.
Međutim, kao otežavajuće okolnosti navedeno je da se radi o profesionalnom vozaču koji je trebalo da bude posebno oprezan u saobraćaju, prekoračenje dozvoljene brzine te to što je došlo do stradanja jednog i povređivanja četiri lica.
Da podsetimo, vozač bivšeg direktora “Koridora Srbije” se teretio da je 31. januara 2019. godine na naplatnoj rampi Doljevac izazvao udes u kojem je poginula Stanika Gligorijević (52) iz okoline Knjaževca. Kako je utvrđeno tokom istrage, on je službenom “škodom superb” krećući se iz pravca Niša ka Grdelici brzinom od 93 kilometra na čas udario u “opel astru” koja je bila na kanalu ispred njega usled čega se ona odbila i udarila u zadnji deo “folksvagen pasata” koji je napuštao rampu.
Od siline udarca Stanika, koja je bila na zadnjem sedištu “opela”, poginula je na licu mesta, njena sestra Mirjana Aleksić koja se nalazila na mestu suvozača zadobila je teške povrede opasne po život, a teško je povređen i Babić koji je bio na zadnjem sedištu “škode”. Takođe, teško je povređen i vozač “pasata” Stanoje Stanković, dok je Srđan Aleksić koje je upravljao “astrom” zadobio lakše povrede.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Jos nisam u zivotu prosao naplatnu rampu gde je ogranicenje 60 km/h na samoj rampi, vec se brzina spusta od 100 km/h do 40 km/h neposredno pre naplatne rampe. On je, koliko se secam, izazvao udes na samoj naplatnoj rampi, pa samim tim, deo teksta je apsolutno besmislen. Drugo, da ne zalazimo u pricu da je sam Babic vozio, postoje stvari, koje su, pored nesretno nastradala zene, krajnje zalosne, kao i samo prikrivanje cuvenih 2 minuta. Vozim vrlo cesto, od Nisa prema Beogradu, i nazad, i ne postoji gotovo ni 2% automobila sa Bg tablicama koji voze ispod 150 km/h.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com