Hronika

Antikviteti neprocenjive vrednosti otkriveni na Gradini

Carinici su u saradnji sa policijom 14. novembra 2019. godine u popodnevnim časovima, na ulazu prelaza Gradina, otkrili i sprečili pokušaj krijumčarenja antikviteta neprocenjive vrednosti, saopštila je Uprava carine.

Detalj sa vrha kutije; Foto: Uprava carine

Reč je o svitcima iz jevrejske svete knjige Tore, koje su carinici otkrili u ”folksvagen turanu” nemačkih registarskih oznaka u kome je na suvozačkom mestu bio 57-godišnji Libanac sa prebivalištem u Berlinu koji se i prijavio kao vlasnik otkrivenih predmeta.

Foto: Uprava carine

Ovi nesvakidašnji antikviteti otkriveni su nakon što su oba putnika odgovorila da nemaju ništa da prijave, a carinici ipak odlučili detaljno da pregledaju automobil, navodi se na sajtu Uprave carine.

Zahvaljujući opravdanoj sumnji carinskih službenika, deo svetske kulturne baštine je spašen i sačuvan od dalje preprodaje na crnom tržištu.

Poludrago kamenje utisnuto na kutiji; Foto: Uprava carine

Carinici su prvo u kaseti ispod sedišta, iza servisne knjižice vozila, zatekli kesu u koju je bila umotana cilindrična bakarna futrola koja je od starosti i patinirala.

Otvorivši je, u njoj su zatekli svitak ispisan jevrejskim pismom za koji su posumnjali da se radi o delovima svete jevrejske knjige.

Odmotani svitak; Foto: Uprava carine

Nastavili su kontrolu automobila, pa su u prtljagu u kesi punoj polovne garderobe, pronašli i kutiju od impregnirane goveđe kože ukrašenu poludragim kamenjem koja je bila umotana u jednu majicu.

Deo spisa; Foto: Uprava carine

Bogato ukrašena kutija sama po sebi predstavlja dragocenost koja se u praksi retko sreće, a kada su carinici pažljivo otvorili mali katanac kojim je bila osigurana, u njoj su zatekli još jedan svitak za koji takođe postoji osnovana sumnja da se radi o delu jevrejskog svetog spisa Tore.

Foto: Uprava carine

S obzirom na prirodu otkrivenih predmeta, odmah je kontaktirana Jevrejska zajednica u Beogradu iz koje je i potvrđeno da su se pred carinicima našli delovi jevrejskog svetog spisa, ali da bi se pouzdano utvrdilo da li je reč o originalima, neophodno je da neobični antikviteti budu podvrgnuti detaljnom veštačenju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com