Društvo

Amerikanci donirali Pravnom fakultetu dve savremene sudnice

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil obišao je danas Pravni fakultet u Nišu čije su dve učionice rekonstruisane u sudnice za simulaciju sudjenja zahvaljujući donaciji američke ambasade od 99.000 dolara.

Profesor Pravnog fakulteta u Nišu Nebojša Raičević je izjavio da je reč o najsavremenijim sudnicama, kakve nemaju drugi Pravni fakulteti u Srbiji, niti u regionu.

Foto: B. Lj.

“Jedan od faktora koji uticali na to da sudnice stigne u Niš jesu uspesi naših studenata na takmičenjima u stimulaciji sudjenja na različitim nacionalnim, regionalnim i medjunarodnim takmičenjima”, rekao je Raičević.

On je dodao da su sudnice jedan vid nagrade za dosadašnje rezultate studenata niškog Pravnog fakulteta. Raičević je rekao da će se studenti kroz praktične vežbe pripremati za poslove sudija, tužioca i advokata, a sve u cilju jačanja vladavine prava.

“Posmatrajući današnju stvarnost stiče se utisak da pravo važi samo za slabe i nemoćne. Neki slikovito kažu da je pravo kao paukova mreža, u nju se hvataju samo sitne bube, dok velike probijaju mrežu i beže”, izjavio je Raičević.

To ne znači, dodao je Raičević, da treba dići ruke od prava, već se treba boriti da se pravu vrati uloga koju treba da ima u jednom demokratskom društvu. Američki ambasadar danas je u Gradskoj kući razgovarao sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski, a potom je obišao Centar za pružanje usluga socijalne zaštite “Mara”.

Zahvaljući pomoći EUCOM programa i donaciji od 442.000 dolara u “Mari” je za smeštaj lica sa intelektualnim hendikepom izgradjeno još 250 kvadrata, dok je 250 kvadrata postojećih prostorija rekonstruisano i opremljeno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com