DruštvoKulturaRegion

Amerikanac u Vrmdži komponovao rok operu „Janjičari“

Američki kompozitor Pol Šapira koji već deset godina živi u u Vrmdži kraj Sokobanje zaršio je nedavno komponovanje rok opere „Janjičari“. Šapira je kazao da su „Janjičari“ kompozicija koja oslikava Balkan.

„Mesto dešavanja opere je na Balkanu u vreme turske okupacije. Posvećena je danku u krvi, kada su Turci uzimali decu iz sela, odvodili ih i pretvarali u janjičare“, izjavio je Šapira.

Prema njegovim rečima „Janjičari“ mogu da se čuju putem interneta, ukucavanjem punog naziva opere „Janissaries rock opera“.

„Opera je dobila odlične kritike i bih voleo da je publika čuje na koncertima u Srbiji i u nekim drugim mestima na Balkanu. Operu bi izvodili neki sjajni pevači i bila bi to prilika da se i oni predstave publici u Srbij. Videcemo da li ću uspeti u tome jer je za tako nešto potrebno dosta para“, rekao je Šapira.

On je kazao da se prvenstventveno bavi komponovanjem muzike za naučno-fantastične filmove, ali da je komponovanje balkanske rok opere bila njegova višegodišnja želja.

Pol Šapira i njegova supruga Maja, koja je IT stručnjak, doselili su se u Vrmdžu nakon što su na internetu videli prezentaciju tog sela. Oni su jedna od 40 porodica koje su kupile kuće i imanja u Vrmdži nakon što su meštani rešili da uzmu „stvar u svoje ruke“ i spasu selo od propadanja.

Da bi zadržali mlade u selu, ali i privukli druge ljude da se tu dosele, Vrmdžani su obezbedili odličnu internet vezu, krenuli sa promocijom prirodnih lepota i organizovanjem različitih manifestacija poput biciklističkih trka i festivala ekološkog vilma.

U selu sada živi oko 600 stanovnika, a medju njima je i jedan Amerikanac, jedan Italijan i jedna Švajcarkinja. Stanovnici Vrmdže postali su i Beograđani, Nišlije, Novosađani, Subotičani… Pol Šapira i njegova supruga, objašnjavaju da je Vrmdža idealno mesto za život, odrastanje njihove dvojice sinova ali i za rad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com