Region

Aleksinački hirurzi proslavili stotu laparoskopsku operaciju

San svakog hirurškog pacijenta je da posle operacije što pre izadje iz bolnice. Poput onog reklamnog slogana, udješ, izadješ i gotovo. Zahvaljujući načelniku odeljenja opšte hirurgije u Aleksincu, dr Miroslavu Miljkoviću u Aleksincu već druga godina kako uspešno funkcioniše koncept jednodnevne hirurgije.

Pacijent istog dana bude operisan, sutradan se uradi kontrolni ultrazvuk i pacijent se otpušta na kućno lečenje za manje od 48 sati.

Dr Miroslav Miljković

“Upravo tako, u 90% slučajeva sve protekne bez komplikacija. Zahvaljujući laparoskopskoj intervenciji koju uspešno primenjujemo evo skoro već 2 godine, pacijenti se u bolnici jako malo zadržavaju. Imali smo 100 laparoskopskih operacija i za taj period samo 2 komplikacije. Upravo danas smo završili stotu intervenciju”, ističe dr Miljković za portal Niške vesti.

Nekada su takve operacije podrazumevale bolničko lečenje od 6 do 10 dana.

Uz pomoć lokalnog rukovodstva Opšte bolnice, na čijem se čelu nalazi Dr Goran Vidić, sistem rada je umnogome postao efikasniji. Dr Vidić je poslovni odnos koji je gradio na niškoj hirurgiji iskoristio i za unapredjenje aleksinačkog zdravstva. Prvi instruktor laparoskopskog rada na hirurgiji u Aleksincu bio je Prof Dr Miša Stojanović, a nakon toga stalni konsultant postaje dr Branislav Jovanović.

“Iako je Aleksinac jedna od poslednjih zdravstvenih institucija koja je uvela program laparoskopske hirurgije, mogu otvoreno reći da danas ne zaostajemo ni po čemu jer smo imali iskrenu podršku rukovodstva bolnice, Dr Vidića i dr Vujoševića, kao i naših kolega iz Kliničkog centra Niš, dr Stojanovića i dr Jovanovića, koji su nam bili aktivni saradnici na uvodjenju programa jednodnevne hirurgije u Aleksincu. Moram da napomenem i našeg kolegu iz Danske, koji je obezbedio donaciju, donirajući deo opreme za početak rada. Reč je o dr Srdjanu Živanoviću koji je u Evropi izgradio uspešnu karijeru u ortopedskoj hirurgiji”, napominje dr Miljković.

Redakcija portala Niške vesti šalje iskrene čestitke aleksinačkim hirurzima za uspešnu stotu operaciju koju su uradili danas.

Autor: Dušan Ostojić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com