DruštvoKultura

Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

U sklopu obeležavanja stogodišnjice od Prvog svetskog rata, u Domu Vojske Srbije u Nišu 18. maja 2018. godine, sa početkom u 13 časova, biće otvorena izložba „ Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“.

Za vreme Prvog svetskog rata, do tada najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva, naša junačka otadžbina je dala najveće moguće žrtve za svoju slobodu. Najveća žrtva je, u stvari, bio takozvani običan, mali čovek. Rame uz rame vojnici, građani, seljaci, muškarci i žene ugradili su u borbu za slobodu svoje nade, strahove, snove, molitve i osećanja. Izložbom će upravo biti otkrivene neke od tih priča sa ciljem da se na dostojanstven način oda počast svetlim primerima nesebičnog žrtvovanja predaka koji su nas zauvek zadužili.

„Izložba prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije, a koje su ponosni potomci – građani Srbije i Srbi u regionu i rasejanju poslali u čast svojih predaka i uvrstili u elektronski Album sećanja pokrenutog 2014. godine od strane Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja i u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnjih poslova RS“, najavljuju organizatori.

Na izložbi će, pored fotografija sa projekta Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata, biti prikazane i fotografije, autobiografski spisi, dnevnici, pisma vojnika, razglednice i druga dokumenta od istorijskog značaja u formi video filma „Vaskrs junaka iz Velikog rata“.

Izložba u Domu vojske u Nišu priređena je u saradnji sa Komandom Kopnene vojske Srbije i za posetioce će biti otvorena do 25.maja svakog radnog dana od 10:00-17:00 sati.

Izložba će biti prikazana niškoj publici i u programu manifestacije „Noć muzeja“ 19.maja u Domu vojske Srbije od 17:00 – 01:00 sati.

Projekat Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

Savez potomaka ratnika Srbije 1912–1920. godine pokrenuo je projekat „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ 2014. godine sa ciljem da se, u okviru obeležavanja stote godišnjice od početka Velikog rata, prikupe i učine dostupnim naučnoj i široj javnosti brojni dokumenti, fotografije, ordenje, dnevnici, pisma, dopisnice i drugi predmeti iz tog vremena, koje čuvaju potomci učesnika rata. Na taj način javnosti će biti stavljena na uvid autentična svedočanstva iz slavnog i pamćenja vrednog perioda naše prošlosti. Projekat je zato od izuzetnog značaja za istorijsku samosvest Srba i predstavlja građu iz koje će mladi naraštaji učiti o svojim korenima i precima.

Projekat je rađen u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstvom kulture i informisanja, a medijsku podršku pružilo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Ministarstvo odbrane Ruske federacije.

„Album sećanja“ se realizuje uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja i blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha Moskovskog i cele Rusije gospodina Kirila.

Javni poziv je građanima Srbije, Srbima u regionu i Srbima u dijaspori upućen sredinom marta 2014. godine. Do sada je na adresu veb portala slavnim-precima.srb / slavnimprecima.rs pristiglo preko 6000 fotografija i ostale istoriografske građe.

Svaka fotografija i dokument imaju propratni tekst sa detaljnijim objašnjenjima o poreklu, mestu, vremenu i licima koji su u njima zastupljeni. Građa on-line pristiže iz Srbije, kao i iz regiona i dijaspore.

Prispela dokumentacija može se videti u elektronskoj galeriji „Albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“, na portalu:  slavnimprecima.rs, gde se mogu naći i sve informacije o javnom pozivu i načinu učešća.

Od pristigle istoriografske građe nastale su mnogobrojne aktivnosti, između ostalog izrađena je i ova izložba koja će biti predstavljena u Nišu. Ona je do sada gostovala u Kulturnom centru Srbije u Parizu, Ambasadi Republike Srbije u Moskvi, Međunarodnom beogradskom Sajmu knjiga, Kripti Hrama Sv.Save u Beogradu, Vojnom muzeju, Arhivu Vojvodine, Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Prizrenskoj bogosloviji, Gračanici, Narodnom muzeju u Kragujevcu, Vršcu, Subotici …

https://www.facebook.com/albumsecanja/videos/1352585491525791/

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com