Kultura

„Aktuelna srpska grafička scena“ u Sofiji

U galeriji „Akademija“ pri Nacionalnoj umetničkoj Akademiji u Sofiji biće otvorena izložba pod nazivom „Aktuelna srpska grafička scena“. Izložbu priređuje Galerija savremene likovne umetnosti Niš a njen autor je istoričar umetnosti, muzejski savetnik Milica Todorović. Izložbu će otvoriti ambasador Srbije u Bugarskoj gospodin Vladimir Ćurgus.

Postavku čine dela 43 aktivnih umetnika iz različitih sredina. Širok je generacijski raspon zastupljenih umetnika – od etabliranih autora starije i srednje generacije od kojih su mnogi profesori i nastavnici na različitim fakultetima umetnosti u Srbiji do predstavnika mlade generacije.

Izložba je neminovno heterogenog karaktera. Individualni pristupi su raznovrsni sa evidentnim programskim, tematskim i stilskim razlikama.

Svaki autor kreće se lično odabranom stazom vizuelizacije subjektivnosti i objektivnosti, potvrđujući da je pluralizam stilova konstanta našeg vremena.

Većina njih opredenjuje se za praksu unutar klasičnog poimanja grafike bez obzira da li je ona ostvarena primenom starih grafičkih tehnika ili korišćenjem novijih tehničkih mogućnosti koje je donelo vreme kompjuterizacije i digitalizacije.

Drugi idu putem takozvane ambijentalizacije grafike, odnosno ukazuju na mogućnost primene štampe u drugim medijima i materijalima, stoji u najavi izložbe.

Izložba se svakako može doživeti i kao zbirka različitih misli, osećanja i poruka saopštenih po zakonitostima sadejstva individualnih likovnih poetika i univezralne estetike.

Neki od zastupljeni umetnika su Velizar Krstić, Branimir Karanović, Biljana Vuković, Ranka Lučić Janković, Aleksandar Mladenović Leka, Dimitrije Pecić, Branko Raković, Ljiljana Stojanović Zoran Dimovski, Vladimir Veljašević, Dragan Momiov, Daniela Fulgosi, Miško Pavlović, Žarko Smiljanić, Nikola Velicki, Žolt Kovač, Bojan Otašević, Anica Radošević, Slobodan Radojković, Branko Nikolov, Franc Curk, Ljubiša Brković, Ivana Stanković, Milica Antonijević, Vladimir Milanović, Aleksandar Dević, Bojan Živić, Milena Maksimović, Tamara Pajković, Marija Anđelković…

Namera autora izložbe ovakvim izborom bila je da s jedne strane potvrdi demokratičnost nacionalne grafičke scene i njenu uklopljenost u globalna ketanja, a s druge strane da nasluti i ilustuje i neke osobenosti proistekle iz „genetskih“ kodova lično doživljene i tumačene baštine vlastite sredine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com