Društvo

Ako bude požara u Srbiji, gasiće ih RUSI

Novi toplotni talas koji stiže u naš region nosi sa sobom i opasnost od požara, poput onih koji su nedavno zadesili Hrvatsku i Crnu Goru. Iz Srpsko-ruskog centra u Nišu poručuju da nema mesta panici, jer će u slučaju da izbije požar na teritoriji Srbije biti upotrebljeni svi raspoloživi kapaciteti kako bi se vatra što pre ugasila, navodi Sputnjik.

“Rusija je za borbu protiv požara već uputila 18 savremenih vatrogasnih kamiona, koji mogu da budu upotrebljeni u bilo kom trenutku. Zatim, u vlasništvu Centra su šatori, pumpe i kompresori, koji su takođe na raspolaganju ukoliko zatreba. U slučaju većih požara, može biti upotrebljena i avijacija, a u pitanju su avioni ‘Iljušin 76’, ‘berijev 200’, kao i helikopter ‘kamov 32’, koji se nalaze na teritoriji Rusije. Sa svoje strane, Srbija bi obezbedila svo neophodno ljudstvo kako bi se kriza sanirala”, kaže za Sputnjik direktor Centra Vjačeslav Vlasenko.

Vlasenko podseća da je uspešna saradnja između Rusko-srpskog humanitarnog centra i srpskog MUP-a ostvarena ne samo tokom 2012. kada su u Srbiji bili požari, već i prilikom poplava pre tri godine.

“Svakim danom dobijamo informacije iz Rusije, tačnije iz Centra za krizne situacije, o termalnim tačkama gde se ukazuje na povećane temperature u Srbiji. Sve se to šalje Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbiji, tačnije sektoru za vanredne situacije. To su preventivne mere koje se primenjuju svakodnevno kako bi se katastrofe izbegle”, kazao je Vlasenko za Sputnjik.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com