Društvo

Dobijena građevinska dozvola, počinje gradnja fabrike za prečišćavanje vode

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je početkom septembra građevinsku dozvolu za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu i u narednih desetak dana počeće izgradnja tog postrojenja, izjavio je direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević.

On je kazao da je projekat prerade otpadnih voda na području Grada Niša vredan ukupno 85 miliona evra, s tim što će za izgradnju fabrike vode biti utrošeno 53 miliona evra, a dok će izgradnja nedostajuće kolektorske i kanalizacione mreže u dužini od 60 kilometara koštati 32 miliona evra.

Radivojević je istakao da se kompletan projekat finansira iz evropskih fondova, a omogućiće preradu vode koju upotrebi 286.000 stanovnika.

“Rok za završetak postojenja je maj 2026. godine. Za Grad Niš realizacija tog projekta značiće da će se sva upotrebljena voda u gradu prečišćavati najsavremenijom tehnologijom do nivoa kvaliteta vode u Nišavi i onda ispuštati u Nišavu. Sada se kompletna kanalizacija izliva u Nišavu nizvodno od Medoševca”, izjavio je Radivojević.

On je dodao da će fabrika za prečišćavanje vode biti građena na prostoru od 15 hektara na lokaciji u blizini sela Popovca pod nazivom „Ciganski ključ“, na levoj obali Nišave.

“Međunarodnim tenderom posao izgradnje postrojenja dobila je turska kompanija “Arbiogaz”, a izgradnja nedostajuće kolektorske i kanalizacione mreže konzorcijumu koji predvodi firma “Jedinstvo” iz Užica”, izjavio je Radivojević.

Prema njegovim rečima, kompanija “Arbiogas” završila je proteklih dana sve pripremne radove i formirala gradilište na lokaciji “Ciganski ključ”, dok firme članice konzorcijuma uveliko grade kolektorsku i kanalizacionu mrežu.

“Izgradnja kolektorske i kanalizacione mreže je jedan važan i građevinski zahtevan poduhvat kakav u Nišu nije rađen u proteklih 60 ili 70 godina. Da bi se sve otpadne vode prikupile, grade se paralelno sa Nišavom desnoobalni i levoobalni kolektor i veliki sifonski prelaz ispod Nišave. To su ogromni tunelski profili, levoobalni je profila dva metra sa ogromnim iskopima, dubine i šest, sedam metara”, objasnio je Radivojević.

Uz nedostajuće kolektorske mreže, kazao je Radivojević, radi se i kanalizacija u naseljima Hum, Čamurlija, Gabrovac i Jelašnica.

“Stvaramo uslove da se i u ostalim naseljima razvije kanalizaciona mreža i da se priključe na kolektore koje koje gradimo. U perspektivi veći broj ljudi će moći da se odrekne septičkih jama i dobije kanalizacionu mrežu”, izjavio je Radivojević.

Prema njegovim rečima, Grad Niš se projektom prečišćavanja otpadnih voda bavi već desetak godina, ali ne zbog svoje nepreduzimljivosti, već zbog toga što se radi o ogromnom projektu koji se dugo radi svuda u svetu.

Kada postrojenje za preradu vode u Nišu bude završeno, istakao je Radivojević, biće najveće takvo postrojenje u regionu, a sada je najveći projekat u našoj zemlji u oblasti zaštite životne sredine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com