Društvo

Počela izgradnja kolektorskih sistema za buduću fabriku za prečišćavanje otpadnih voda

Ispuštanje neprečišćene otpadne vode u reku Nišavu uskoro će biti prošlost. Niš će biti prvi Grad u Srbiji koji će dobiti fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Radovi su počeli i obuhvataju najpre izgradnju svih kolektorskih sistema, a onda i centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Radove je danas obišla gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saracnicima.

Prema njenim rečima ovo je jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Nišu i najvredniji projekat koji finansira Evropska unija u ovom trenutku u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Na ovaj projekat smo izuzetno ponosni s obzirom na to da su radovi počeli posle četiri godine intenzivnog rada ljudi koji su učestvovali u spremanju dokumentacije. Konačno će četiri sela dobiti kanalizaciju i stvoriće se mogućnost da se i ostala priključe na ove velike kolektore čija je izgradnja počela”, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i dodala da je realizacija ovog projekta primer dobre prakse u Srbiji i Evropskoj uniji.

Foto: N.P.

Nadležni objašnjavaju da će biti izgrađeno pet kolektora, odnosno 45 kilometara mreže. Naglašavaju da je dobro i to što je angažovana domaća radna snaga. Najvažnije je da se ovim projektom rešava višedecenijski problem prikupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda u Nišu.

Dušan Radivojević, KLERP

“Trenutno se sva otpadna voda, neprečišćena, ispušta u reku Nišavu. Mi ovim projktom sem što gradimo celokupnu, nedostajaću kolektorsku mrežu na teritoriji grada Niša, radimo i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za 286.000 stanovnika, za čitav Grad. Takvo postrojenje ne postoji u Republici Srbiji”, kazao je direktor Kancelarije za lokalni, ekonomski razvoj i projekte Dušan Radivojević.

Foto: N.P.

Prilikom obilaska, predstavnici  grada su objasnili da se trenutno gradi desnoobalni kolektor čija je projektovana dužina 1500 metara.

“Mi već od septembra radimo na izgradnji koletorske mreže, tako da imamo aktivna gradilišta i na levoobalnom kolektoru, čamurlijskom, medoševačkom kolektoru, servisnom kolektoru, a očekujemo sa odmah posle praznika krenemo sa izgradnjom i celokupne kanalizacione mreže u naselju Gabrovac. Pored Gabrovca naselja koja su obuhvaćena projektom su Čamurlija, Hum i Jelašnica. Ovim projektom ne samo da rešavamo problem otpadnih voda, već stvaramo uslov da se sva nalegla naselja koja gravitiraju ovim kolektorima kasnije priključe i reše svoj problem kanalisanja”, rekao je Radivojević.

Foto: N.P.

Vrednost radova je 85 miliona evra i obuhvataju izgradnju svih kolektorskih sistema i centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Rok za završetak kolektorskih sistema je tri godine i četiri godine za izgradnju fabrike za prečićavanje otpadnih voda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Pa da li je normalno da Camurlija selo koje ima 80 kuca i 120 stanovnika dobije kanalizaciju a Trupale koje ima 1500 domova i 5000 stanovnika i dalje koristi septicke jame
    APSURD
    Ako vec hocete nesto da uradite onda krenite kako treba
    Nemojte da se igrate sa narodom
    Ovo je dobronameran savet i kritika
    TRUPALE CEKA KANALIZACIJU 30 GODINA I SVI NAS ZAOBILAZE JER JE VALJDA NESTO KOMPIKOVAN PROJEKAT
    U SELU IMAMO POSTU, AMBULANTU, SAMOPOSLUGU, 4 DRAGSTORA, 1 PECENJARU I SPORTSKI BIFE KAFANU I FUDBALSKI KLUB SA PREKO 120 GODINA TRADICIJE I OSNOVNU SKOLU OD 1 DO 8 RAZREDA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com