Društvo

Princeza Katarina uručila medicinsku opremu bolnicama u Aleksincu i Vranju

Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina zvanično su danas uručili najnoviju donaciju neophodne medicinske opreme Opštim bolnicama u Aleksincu i Vranju.

Ovi uređaji namenjeni su da pružaju pomoć onima koji su među svim pacijentima najugroženiji – deci.

Donacija je namenjena neonatološkim odeljenjima ovih zdravstvenih ustanova i uključuje inkubatore, monitore za pacijente i infuzione pumpe, po jedan uređaj za svaku bolnicu. Primopredaja je održana danas u Kraljevskom Dvoru u Beogradu, uz podršku Ministarstva zdravlja, koje je predstavljao državni sekretar doc. dr Aleksandar Stefoski, a prisustvovali su i obratili se i g. Vilijam Hopkinson, otpravnik poslova Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji, g. Lazar Vuković, predsednik Humanitarne organizacije Lajflajn London, i direktori zdravstvenih centara iz Aleksinca i Vranja, prim. dr Goran Vidić i dr Saša Đorđević.

Foto: Fondacija Nj.K.V. Princeze Katarine

Neophodna sredstva u vrednosti od preko 3,5 miliona dinara, prikupljena su zahvaljujući velikodušnim donacijama dobrotvora Lajflajna Londona koji su prisustvovali humanitarnoj gala večeri, održanoj u hotelu „Kleridžiz“ marta ove godine. Kao i mnogo puta do sada, ovaj događaj je bio divan povod da se okupe ljudi sa istom vizijom, ali i da se inspirišu drugi da pokažu saosećanje i velikodušnost prema onima kojima je potrebna. Lajflajn London je humanitarna organizacija koja više od 30 godina radi pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Princeze Katarine, u cilju podrške narodu Srbije i Republike Srpske.

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar istakao je koliko je ponosan na posvećenost svoje supruge i na sve što su njena Fondacija u Beogradu i kancelarije Lajflajna u inostranstvu učinile za narod naše otadžbine. Takođe je podsetio na simboliku, da je humanitarni događaj na kom su skupljena sredstva održan baš u hotelu „Kleridžiz“, mestu gde je on rođen u apartmanu 212, koji je tada bio privremeno proglašen jugoslovenskom teritorijom.

„Svaki put kada zajedno pružimo preko potrebnu pomoć našim bolnicama i podržimo važan rad naših lekara i medicinskih sestara, to mi donosi mnogo radosti i utehe jer znam da smo doprineli dobrobiti onih kojima je pomoć najpotrebnija. Posebno me raduje to što će ova donacija doprineti zdravlju naše dece. Ljubav i posvećenost dobrotvora Lajflajn Londona prema onima kojima je pomoć neophodna, vredna je divljenja i zaslužuje svaku pohvalu. Njihova podrška našoj misiji omogućila je da se mnogi životi u Srbiji i Republici Srpskoj promene na bolje. Kada vidim inkubatore i ostalu opremu koju danas predajemo bolnicama, ispunjena sam posebnom radošću. Deca su najveće blago koje imamo, moramo da ih čuvamo, i da im pružamo svu moguću podršku, kako na početku njihovog života, tako i na celom putu odrastanja. Moj suprug, Prestolonaslednik Aleksandar, moja Fondacija, i ja trudićemo se da i ubuduće pomažemo što više možemo “, rekla je Princeza Katarina.

Državni sekretar doc. dr Aleksandar Stefoski istakao je značaj ovakvih donacija i tradicionalnu podršku koju zdravstveni sistem Srbije dobija od Kraljevske porodice, kao i zahvalnost Princezi na posvećenosti i spremnosti da pomogne. Gospodin Hopkinson je podsetio na istorijske veze dve zemlje kada je očuvanje zdravlja u pitanju, podsetivši na medicinske misije koje su dolazile iz Velike Britanije u Srbiju tokom Prvog svetskog rata i rekao da ovakvi događaji doprinose dobrim odnosima u današnje vreme.

Gospodin Vuković se prisetio odrastanja u Engleskoj tokom devedesetih godina i kako je 1993. godine, kada je Fondacija započela svoj rad, zahvaljujući Princezi Katarini naša dijaspora dobila priliku da pomogne Srbiji. On je izrazio zadovoljstvo što danas ima priliku da doprinese povezivanju dijaspore sa našim narodom u Srbiji i najavio veliki humanitarni događaj koji će svih pet kancelarija Lajflajn humanitarne organizacije zajedno održati u Kraljevskom mestu, obeležavajući 30 godina svog rada, a u cilju pomoći Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com