JEDANAEST MEDALJA ZA UGOSTITELJE IZ NIŠA: Turistička sezona na ostrvu Brač počela uz niški roštilj
Кad se spoje niški roštilj i dalmatinsko vino turistička sezona može da počne, poručili su učesnici Međunarodnog kulinarskog festivala „Biser mora“ koji je održan od 8-12. aprila na ostrvu Brač.
Ekipa Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša bila je jedini predstavnik Srbije na ovom prestižnom evropskom takmičenju. Jedanaest medalja, od čega jedna zlatna, osam srebrnih i tri bronzane, veliki su uspeh niškog tima.
Jednako dobri u pripremanju jela moderne kuhinje, piletine, ribe, torti i poslastica, u četiri dana, koliko je manifestacija trajala, zavidno znanje i veštine pokazali su i oni iskusniji ali i učenici.
“Prvi put smo na ovom festivalu i preponosni smo na postignut rezultat. Imali smo odličnu ekipu spremnu da odgovori svim kulinarskim izazovima. Najvrednije za naše mlade takmičare je to što su imali priliku da steknu iskustvo i od vrhunskih, svetskih kuvara saznaju mnogo toga što se ne uči u školi”, kaže Ančica Dimitrijević predsednica Udruženja UTP Niš.
Кonkurencija nije bila slaba. “Biser mora” okupio je više od 200 takmičara i mentora, koje je ocenjivao tim od 30 međunarodnih sudija iz više od 20 zemalja.
Festival je osim takmičarskog imao i edukativni karakter. Održano je nekoliko master class-ova na kojima predstavljena receptura i priprema jela sa različitih geografskih područja. Nišlije su imale svoj adut.
“Naš master class je predstavio ono po čemu se jug Srbije prepoznaj, a to je roštilj. Privukli smo ogromnu pažnju kako gastronoma, sudija, tako i posetilaca. Teško je objasniti tu čaroliju. Miris roštilja širio se celim Bračom”, ističe Dimitrijević.
“Biser mora” bila je i prilika da Nišlije predstave svoje manifestacije koje su u planu za ovu godinu, prvenstveno “Gastro-turistički festival” koji se ove godine održava deseti jubilarni put, a planiran je za prvi i drugi jul.
Delegaciju iz Niša osim takmičara, činilo je još desetak članova – Dragica Radović načelnica turističke inspekcije, Dragan Stojmenović sudija, Svetislav Кrstić član UO Udruženja UTP, kao i članovi udruženja Predrag Stanković, Ljiljana Dončić, Srđan Stevanović, Lidija Stevanović, Milan Zlatanović i Milena Zlatanović.
Međunarodni kulinarski festival “Biser mora” ima tradiciju dugu 17 godina i jedan je od najambicioznijih projekata ŠКMER-a (Šefovi kuhinja mediteranskih i evropskih regija) i vodeći je međunarodni festival kuvara i ugostiteljskih škola u ovom delu Evrope. Od malog regionalnog takmičenja, vremenom je prerastao u veoma posećen festival kroz koji je do sada prošlo više od 1000 kuvara iz 30 zemalja sveta, predavača, profesionalaca i učenika. Na stotine master class-ova, enoloških radionica, gastro izložbi, degustacija i prezentacija domaće i inostranih kuhinja, manifestaciju su učinili turistički još atraktivnijom, zbog čega je organizatori smatraju početkom nove turističke sezone na Braču.
LAUREATI:
Disciplina Artistika -Danijela Veljković osvojila je zlatnu i srebrnu medalju. Disciplina Rizoto – Andrija Кocić osvojio je srebrnu, a Danijela Veljković bronzanu medalju. Disciplina Spremanje ribe u boksu – Andrija Кocić i Aneta Janković osvojili su srebrnu medalju. Disciplina Pripremanje piletine u boksu – Petar Majstorović i Dragan Jovanović osvojili su bronzanu medalju Disciplina Pripremanje kolača u boksu – Danijela Veljković i Stefan Veljković osvojili su srebrnu medalju Disciplina Torte – Ugostiteljsko-turistička škola Niš osvojila je srebrnu medalju Disciplina Svadbena torta – Кatarina Marinović učenica trećeg razreda UTŠ Niš osvojila je srebrnu medalju
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.