Društvo

Dotrajali krovovi, glavni problem stambenih zgrada u Nišu

Dotrajali krovovi, glavni su problem Grada Niša, rekao je Niškim Vestima vd direktora JP Nišstan Dejan Nikolić. Oni su stari i prokišnjavaju, istakao je Nikolić. U lošem stanju su i liftovi, ali i poštanski sandučići.

JP “Nišstan” stalo je na svoje noge, uspelo da zadrži Ugovore sa Skupštinama stanara i izbori se i sa lojalnom i sa nelojalnom konkurencijom na tržištu. Za ovu godinu planira niz akcija, a jedna od njih je i zamena pvc stolarije.

 

Dejan Nikolić, vd direktora JP “Nišstan”

“Nišstan po Ugovoru sa Skupštinama stanara ima obavezu da godišnje zameni desetak kvadrata na starim i dotrajalim krovovima, međutim to uvek bude više. Saniranje, ipak neće sprečiti situaciju da će oni morati kompletno da se zamene u jednom trenutku. Tu se javlja problem, jer su krovovi  invensticija koja košta od 300.000 do milion dinara. Stambeni fondovi su puni, ali stanari su takvi da onaj s potkrovlja kaže meni jeste problem krov, jer prokišnjava, dok onome sa prvog sprata to nije prioritet. Ista situacija je i kada je lift u pitanju. Nišstan je ove godine odvojio oko 6 miliona dinara za invenstiranje u krovove, jer smatramo da je naša obaveza da damo ponudu stanarima zgradea koju ovo preduzeće održava. Nišstan ima resursa za taj posao”, istakao je Nikolić.

Osim redovnog održavanja, koje obavlja svakodnevno ovo preduzeće će i ove godine da sprovede akciju zamene stolarije, rekao je Niškim Vestima Nikolić. Skupštine stanara, ali i domaćinstva moći će od Nišstana da zatraže ponudu za zamenu pvc stolarije. Od veličine posla ovo preduzeće će zatražiti određeni avans, a povoljno za stanare će biti to što će ostatak duga moći da plate preko Objedinjene naplate na više mesečnih rata. Nikolić objašnjava da upravo ova povoljnost, ali i cena koja nije visoka, privlači stanare da angažuju niško preduzeće na čijem je čelu za ovaj posao.

“Nije svejedno da li ćete da izmirite dug za zamenu dotrajale stolarije odmah, ili recimo na šest meseci. Podela na rate za kućni budžet znači mnogo”, istakao je Nikolić i podsetio da je Nišstan pre epidemije koronavirusom već na taj način stolariju zamenio u 50 domaćinstava.

Ovu akciju, kaže Nikolić, Nišstan planira da sprovede marta, aprila, a građani će o tome blagovremeno biti obavešteni. Najavljuje i da će uskoro biti sprovedena i akcija zamene poštanskih sandučića u stambenim zgradama.

Foto: B.LJ.

Prioritet Nišstana da se stopira trend raskida Ugovora

Nikolić podseća da je u 2020. godini bio veliki broj raskida Ugovora. Već od polovine prošle godine se taj trend drastično smanjio, pa je raskinuto samo 4 Ugovora, ali je zato ovo preduzeće dobilo 10 novih.

“Nišstan je proširio tržište, pa od Nove godine održava i stambene jedinice u opštini Doljevac, tako da sada održava još 60 stambenih zajednica u ovoj opštini. Planiramo da sredinom godine proširimo posao i u Aleksincu. Tamo ima stotinak stambenih jedinica”, kazao je Nikolić.

Osnivač NišStana jeste Grad Niš, ali ovo preduzeće nije budžetski korisnik, ni indirektni ni direktni. Tržišno je orijentisan i radi po principu ekonomičnosti i efektivnošću. Na tržištu je konkurentan. Ima veliku konkurenciju što nelojalnu, što lojanu. Lojalnu konkurenciju čine firme koje se nalaze u sistemu pdv-a i prema trenutnom stanju, Nišstan ima najeftinije cene koje nisu povećavane od 2017. godine. Međutim, tržišni uslovi su takvi da bi one trebbalo da budu povećane, jer je poskupeo materijal.

Nišstan se bazira na održavanju stambenog ulaza po principu hitnog održavanja. Tu spadaju svi kvarovi koji se dese, a Nišstan ih sanira u roku od 48 sati.

U tekuće održavanje spada redovno servisiranje hidrofora i liftovskih postrojenja. Treća oblast je invensticiono održavanje. Tu  spadaju veće invensticije. Povoljnost koju daje Nišstan, plaćanje u više rata stanari maksimalno koriste.

“Nišstan je jedino preduzeće za održavanje stambenih jedinica koje u svom sastavu ima majstore od temelja do krova, elektrogupu, liftovsku grupu, vodovod i kanalizaciju.. Operativa od 80 radnika daje dobar kvalitet”,  naglasio je Dejan Nikolić.

Ipak dodaje da je veliki problem nedostatak majstora, jer je samo prošle godine ovo preduzeće imalo prirodan odliv od 12 radnika. Taj nedostatak se prema njegovim rečima ne oseća ni kada je kvalitet radova u pitanju, ali i brzina izlaska na teren.

Nišstan održava 1137 stambenih zgrada, blizu 400 liftova i isto toliko hidroforskih postrojenja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com