MerošinaRegion

Opština Merošina rešava problem otpada

Opština Merošina je započela realizaciju projekta ”Rešavanje problema otpada na teritoriji te opštine poboljšanjem kapaciteta Javno komunalnog preduzeća Merošina za upravljanje komunalnim otpadom obezbeđivanjem opreme u skladu sa EU standardima”. Ovaj projekat finansira Ministarstvo bez portfelja zaduženo za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

Dugoročni cilj opštine Merošina je rešavanje problema u oblasti zaštite životne sredine i poboljšanje kvaliteta života stanovništva kroz osiguravanje željenih uslova i očuvanje prirode zasnovane na održivom upravljanju otpadom.

“Sistem upravljanja otpadom obuhvata sve aktivnosti od sakupljanja, odvajanja, do prerade i ponovnog korišćenja ili do odlaganja na deponiju , kao i sanaciju divljih smetlišta”, saopštila je ova opština.

Na opštinskom nivou leži najveći deo posla – od utvrđivanja sopstvenih potreba, uključujući i obuhvate naselja u kojima nije organizovano sakupljanje smeća, jačanje sopstvenih kapaciteta, institucionalnog, organizacionog i kadrovskog osposobljavanja, do stalne edukacije sopstvenih građana, podizanje javne svesti i javnosti u radu pre, tokom i posle uspostavljanja osmišljenog upravljanja otpadom na nivou opštine.

Na osnovu tekuće situacije, lokalna samouprava je definisala najbitnije aktivnosti u oblasti upravljanja otpadom. Na prvom mestu je poboljšanje nivoa opremljenosti javnokomunalnog preduzeća – nabavka specijalizovanih vozila, sudova za smeće, deo opreme za proširenje obima usluga. Najsloženija od svih aktivnosti je sanacija postojeće deponije, uz mogućnost produženja eksploatacionog veka do završetka regionalne deponije. Bitan element predstavlja i podizanje nivoa informisanosti lokalnog stanovništva i formiranje dugotrajne kulture koja će doprineti produženju funkcionalnosti nabavljene opreme i svakoj daljoj akciji usmerenoj na poboljšanje zaštite životne sredine.

“Uzmimo za primer sanaciju divljih smetlišta koja se obavlja na inicijativu lokalne samouprave već čitav niz godina. Sanirane površine se ubrzo nakon čišćenja vraćaju u pređašnje stanje, zbog nepokrivenosti komunalnim uslugama u kontinuitetu i na čitavom području opštine, do čega dolazi usled nedovoljnih kapaciteta postojećeg JКP-a i neodgovornosti pojedinaca pri odlaganju otpada”, ističu.

Projekat ”Upravljanje otpadom” odgovara na potrebe opštine Merošina kroz četiri paketa aktivnosti. Prvi paket je usmeren na podizanje svesti lokalnog stanovništva na temu pravilnog odlaganja otpada. Drugi paket obuhvata edukaciju građana i zaposlenih u JКP o upravljanju komunalnim otpadom i njegovom odvajanju na mestu nastanka, tj.u domaćinstvima. Treći paket podrazumeva nabavku opreme, tj.kanti za javno-komunalno preduzeće, u skladu sa standardima EU. Četvrti paket obezbeđuje održivost projekta putem promocije rezultata projekta.

Upravljanje otpadom će nadalje prvenstveno biti usmereno na preradu otpada kroz proces reciklaže i ponovno korišćenje, što značajno smanjuje upotrebu prirodnih resursa i energije. Saradnja sa stanovništvom, lokalnom zajednicom i nevladinim sektorom, u okviru ovog projekta i u budućnosti, će olakšati održiv i nesmetan razvoj opštine u pogledu čistoće.

Projekat će biti realizovan do decembra 2021.godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com