Politika

Javno-privatno partnerstvo za održavanje gradskog osvetljenja izazvalo veliku raspravu među odbornicima

Na šestoj sednici Skupštine Grada Niša, tačka dnevnog reda o javno-privatnom partnerstvu za javnu rasvetu u gradu izazvala je najveću raspravu među odbornicima. Dok odbornici vladajuće koalicije tvrde da će javno-privatno partnerstvo doneti velike benefite kako za građane, tako i za uštedu u gradskom budžetu, odbornici opozicije smatraju da ovako bitna stvar nije prošla nikakvu javnu raspravu.

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu biće potpisan između Grad Niša i konzorcijuma koji čine tri firme. Privatni partner će postojeće sijalice zameniti LED sijalicima i biće u obavezi da ih održava narednih 15 godina.

Kako je rekao jedan od predlagača Dušan Radivojević, načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte rekao, prvih devet meseci je period implementacije i privatni partner je u obavezi da sve svetiljke, koje su definisane projektom, tačnije 22.566 svetiljki, zameni u tom periodu.

Nako nevet meseci počinje period od 15 godina, gde će privatni partner imati obavezu da održava celokupni sistem.

“Bitna stvar koju treba istaći je da je privatni partner dužan da uspostavi potpuno automatizovan sistem gde će se iz jednog centra vršiti potpuna kontrola sistema, tako da će grad dodatno imati uštedu zahvaljujući automatizovanom sistemu koji će, u skladu sa vremenskim uslovima, paliti i gasiti svetlo”, objasnio je Radivojević.

Garantovana projektovana ušteda je, kako je istaknuto, 73,37, procenata koju privatni partner mora na mesečnom nivou da obezbedi. U suprotnom se ne stiče uslov za naknadu privatnom partneru.

Predsednik gradske Skupštine Boban Dužnić naglasio je da je za ovaj projekat Vlada Republike Srbije dala pozitivno mišljenje, decembra 2019. godine, a KLERP je preduzeo sve dalje mere i korake kako bi se to ostvarilo.

Boban Džunić; foto: P. V.

“Naime, predviđene su velike uštede za sam Grad Niš, svakako i za sve građane Niša. Ta ušteda, dakle, će biti reda veličine na 15-godišnjem nivou, gde će se iz ušteda dalje ostvarivati ono što je potrebno za održavanje osvetljenja u Nišu”, rekao je Džunić.

On je dodao da će zamena sijalica biti i od velikog značaja za zaštitu životne sredine i zaštitu koja se tiče zagađenosti vazduha od fluksa osvetljenja koje proizvode sadašnje sijalice.

“Na ovaj način postiže se povećanje energetske efikasnosti i uštede za troškove javnog osvetljenja grada Niša”, kazao je Džunić.

Zvezdan Milovanović, šef doborničke grupe SNS-a izjavo je da će se ovim ugovorom ostvariti značajan interes građana.

Zvezdan Milovanović; foto: P. V.

“Smanjićemo i zagađenje ugljen-dioksidom i svetlosno, dobićemo kontrolisano osvetljenje i normalno, ušteda koja će biti ostvarena moraće da se deli. Ko uloži 6 i po miliona u 9 meseci i pristane da održava taj sistem, mora da ima 92% uštede, a 8% ide gradu”, rekao je Milovanović.

Prema njegovim rečima Grad ne ulaže ništa, a dobija novu rasvetu od, otprilike, stotinak do 200 hiljada evra godišnje uštede.

Stanković: U gradu vlada epidemija javno-privatnih partnerstava

Miodrag Stanković, odbornik koalicije “Niš, moj grad”, istakao je da osnovni problem po pitanju tačke dnevnog reda koja se tiče javno-privatnog partnerstva u vezi sa osvetljenjem jeste što ova tačka nije prošla, niti stručnu, niti javnu raspravu.

“Smatram da je potpuno nedopustivo da se na jedan ovakav način, donose važne odluke za građane Niša”, rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima u gradu zavladala epidemija javno-privatnih partnerstava.

Miodrag Stanković, foto: P. V.

“Ovo je još jedan dokaz da ta epidemija trese naš grad. Nije prisutan samo koronavirus, već je prisutna i epidemija javno-privatnih partnerstava. Jedna centralizacija priče, gde se na nivou čitave Srbije sklapaju javno-privatna partnerstva sa beogradskim firmama. Generalno protiv ove tačke smo što nije prošla javnu raspravu i što nije urađena na jedan transparentan način i to je suština cele priče”, rekao je Stanković.

Njegov koalicioni kolega Branislav Jovanović rekao je da do 2012. godine nije bilo nikakvih problema sa javnim osvetljenjem.

Branislav Jovanović; foto: P. V.

“Zar je problem u ovom gradu menjati sijalice? To je sve bilo u programu izgradnje grada. I osvetljavanje novih ulica i zamena sijalica, sve je bilo u programu. Oko ovoga niko iz Direkcije za izgradnu grada nije upoznat. O kakvim mi uštedama pričamo, šta će biti za 15 godina?”, kazao je Jovanović.

On je naglasio da postoje i niške firme koje mogu da održavaju javnu rasvetu.

Na sednici Skupštine Grada Niša odlučeno je i da se JKP “Gorica” poveća osnovni javni kapital 108 miliona dinara, kao i da se osnovni javni kapital JKP “Direkcija za javni gradski prevoz Grada Niša” poveća za 33 miliona dinara.

Šesto skupštinsko zasedanje, održano je u Oficirskom domu, na preporuku Kriznog štaba i epidemiologa, a počelo je minutom ćutanja čime je odata počast preminulom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Pošto mi u Hazarskoj ulici u Donjoj Vrežini gazimo blato, nadamo se da ćemo dobiti LED rasvetu kako bi smo bolje videli da preskočemo bare kad padne mrak.

    1. bar da bude UV LED rasveta tipa rucna UV lampe za dezinfekciju i sterilizaciju pa barem da preciste vazduh i prostor od virusa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com