Izbori 2016

Zoran Perišić: Niš vidim boljim, lepšim, uspešnijim!

Sigurno je moglo u mnogim oblastima da se učini više, ali ja mogu da vam kažem da je učinjeno mnogo, rekao je u intervjuu za Niške Vesti gradonačelnik Niša i prvi na gradskoj listi srpskih naprednjaka dr Zoran Perišić. Niš vidi kao bolji, lepši i uspešniji i kao grad koji mora da ide u jednom jedinom pravcu koji mu pripada, a to je centar razvoja ovog dela Srbije.

Kako ocenjujete vaš rad, rad vaših saradnika, kako vidite Niš sada na kraju mandata koji je dobila vaša partija?

Ako analiziram svoj rad i rad svojih saradnika mogu da kažem da je uvek moglo biti bolje i više. Ukoliko dobijem poverenje građana u narednom mandatu potrudiću se da imam jače saradnike, koji će više raditi, koji će pratiti moj tempo i koji će moći više da učine za građane Niša.

Prvi ste čovek grada Niša i samim tim ste na udaru javnog mnjenja. Kako vi kao čovek to doživljavate?

Veoma teško i vodim računa o svakoj izgovorenoj reči, o svakom postupku, gestu prema svakom čoveku. Zamislite kada vas neko javno optuži da ste napravili kriminalno delo, da ste uzeli novac od radnika Elektronske industrije, da ste namestili tender, uradili ste ovo, ono.. To čitaju moji roditelji, moja deca, prijatelji iz Niša i drugih gradova. Zovu, pitaju.. Zorane šta se dešava.

Ove tri godine i devet meseci mislim da su građani pre svega svesni da imaju poštenog i odgovornog gradonačelnika bez radnog vremena koji je puno energije i vremena uložio da učini sebe i svoj posao što efikasnijim.

Nažalost često sam izložen nepotrebnim pa čak i brutalnim napadima pojedinaca, medija. Ja shvatam da postoji dostupnost informacija, mogućnost javne reči, ali da se kritikuje sve što uradite mislim da je tu namera nešto drugo.

Zašto ste ušli u politiku?

Ja sam ušao u politiku kao formiran čovek, situiran, kao stučnjak kome nije bila potrebna ničija podrška da bi napredovao u karijeri. U svojoj profesiji sam dostigao sve što sam mogao da dostignem. Nisam došao u politiku da bi stvorio sebi ime, ja sam ime stvorio pre toga. Želeo sam da podržim jednu partiju-politiku koja je meni bila atraktivna, dobra, a evo vreme je pokazalo da sam napravio pravi izbor.

perisic4

Da li vam nedostaje lekarska profesija?

Da, apsolutno mi nedostaje. Ove nedelje je bila jedna manifestacija u Beogradu, sa prenosom uživo iz Niša, na kojoj sam ja uvek učestvovao, ove godine nažalost nisam mogao.

perisic2Ono što se sada dešava čini se da se grad pomerio sa mrtve tačke, krenuli su da dolaze invenstitori, imamo najave novih invenstitora, radi se gradi se… ali tek u kampanji. Da li je to splet okolnosti ili se u Nišu zaista nešto menja na bolje?

Slično pitanje sam imao na polaganju kamena temeljca za Novi Niš. Projekat izgradnje Novog Niša je potpisan 17. aprila 2012. godine, teško da je neko tada znao da će izbori biti 24. aprila 2016., a nakon isteka ugovora 17. aprila ove godine, mi smo morali odmah da reagujemo i da potpišemo novi. Kako ćete najveću svetsku kompaniju Rajan R da ubedite da dođe da potpiše ugovor s vama pred izbore. Ja sada imam još jednu jako dobru vest za aerodrom, ali ne mogu da je objavim, iako bih želeo. Pravila dobrog poslovanja podrazumevaju i čuvanje poslovne tajne.

perisic7

Šta je potrebno da bi invenstitori došli u naš grad?

To što se sada desilo puno dobrih stvari je posledica dobrog rada mojih saradnika u prethodnom periodu. Pominjao sam da je Aster išao u dva grada pre Niša, a izabrao naš grad. Invenstitor je odlučio da to bude Niš zato što su moji saradnici problem koji se pojavio dok još nisu doneli odluku rešili u roku od jednog sata. To je uz utisak koji je stekao posećujući gradove Niš, Pirot i Vranje, videvši se sa čelnicima lokalnih samouprava prenaglilo da ta kompanija dođe upravo u Niš. Nekada detalji odlučuju. Mi svi možemo da ponudimo slične uslove, ali vaša poslovna etika, energičnost u radu, brzina reagovanja, su nekada ključni da se investitor okrene prema vama.
Smatram da je sve ovo što se desilo posledica jedne velike aktivnosti koja postoji ne samo u prethodnim mesecima, nego i u prethodnom periodu.

U ovom trenutku pregovaramo sa čak pet velikih kompanija koje žele da dođu na Balkan da rade, da li će doći u Niš, ili na neko drugo mesto, videćemo.

perisic3

Ekonomija i velika nezaposlenost su oblasti za koje možemo da kažemo da su rak rana Niša.

Činjenice i brojke govore da je u mom mandatu broj nezaposlenih smanjen za 3.000, a ta tendencija pada nezaposlenosti i porasta broja zaposlenih se jasno vidi. To je nedovoljno. Mi moramo da obezbedimo pre svega za naše mlade široku lepezu novih radnih mesta, za različite profile obrazovanja. Zato ćemo se i boriti da se ne ukidaju odeljenja. Upoznali smo premijera sa problemima koje imamo. Invenstitori koji dođu moraju da imaju dobro tržište radne snage, ali ne zato što raste broj nezaposlenih, nego zato što školujemo dobre i kvalitetne kadrove..

Ukoliko i nakon ovih izbora budete izabrani za gradonačelnika Niša, šta možemo da najavimo, u kom pravcu će se naš grad kretati u narednom periodu?perisic5

Niš mora da ide u jednom jedinom pravcu koji mu pripada, a to je centar razvoja ovog dela Srbije. Zato moramo da radimo na nekoliko stvari uporedo. Dovođenje invenstitora, a za to morate da pripremite lokacije gde će doći, odnosno otvoriti nove industrijske zone. Efikasnost Gradske uprave podrazumeva i izmenu Statuta grada i donošenje drugačijih akata, gde javno komunalna preduzeća neće imati dosadašnju autonomiju. Ja ću morati da razmislim da vratim funkciju gradkog menadžera, jer jednostavno jedan čovek ne može da uradi sve sam. Ako želim da radim sam ja ću biti neefikasan. Želim da imam jak tim. Poslednjih godinu i po dana moj tim je ojačao i mislim da ovo što se sada dešava su rezultati tog tima koji je počeo da radi više nego što se radilo u prvoj polovini mandata.

SNS se pred izbore podelio u više kolona?

Postoji kolona koja ide iza Aleksandra Vučića i postoji peta kolona. Što se mene tiče svi koji su otišli od Aleksandra Vučića su izdajnici i nemam bolju reč za njih. To je uostalom i predsednik stranke rekao u obraćanju novinarima. Kada su prestali da dobijaju i da otimaju od stranke onda im je stranka postala teret-to su ti ljudi.

Da li se već razgovaralo o mogućim koalicijama?

Ne. Mislim da bi bilo neozbiljno pričati u ovom trenutku o mogućim koalicijama, ali je dobro podeliti odgovornost za vršenje vlasti, dobro je imati stabilnog koalicionog partnera.

perisic9

U nedelju su izbori, šta bi ste poručili glasačima?

Obavezno izađite na izbore 24. aprila. Glasajući za liste u svojim opštinama, grad Niš i republiku vi određujete šta će se dešavati u vašem gradu i republici naredne četiri godine. Nije nebitno kakva će vam biti budućnost i ko će biti na čelu. I ovim pitanjem ću završiti.

Kažite mi ime tog čoveka koji može da vodi Srbiju umesto Aleksandra Vučića?-Ja to ime ne vidim!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com