Izbori 2016

Spremni listići za glasanje, iz GIK-a pozivaju na izbore

Građani Niša moćiće da glasaju za 14 opcija na lokalu, a na zbirnoj listi za gradsku skupštinu je ukupno 579 kandidata, rekla su u Gradskoj izbornoj komisiji. Stiglao je i materijal za parlamentarne izbore, dodaju.

Liste na lokalu su “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, „Dr Vojislav Šešelj Srpska radikalna stranka“, „Niš, moj grad!“- Demokratska stranka, SDS, NPS, LDP, „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija“, „Srcem za Niš“ prof. dr Milan VIšnjić, Miša Jović-  Levica Srbije „Niš za sve nas“, Jedinstvena stranka dr Bojan Stanojević, Dveri-DSS, „Iskreno za Niš“ Nova stranka, Ruska stranka – dr Miroslav Milosavljević, Romska stranka Jedinstvo, „Dosta je bilo“ Saša Radulović i Srpsko-ruski pokret.

Pet lista je sa 61 kandidatom, isto toliko ima 21 kandidata, 3 liste imaju 42 i jedna 44 kandidata. Političke partije nacionalnih manjina su 4 stranke. Na izbore samostalno izlazi 6 stranaka, 5 koalicija i 3 grupe građana. Na listi za gradske odbornike je 210 žena, što je 36 procenata od ukuprnog broja kandidata. 119 kandidata ima manje od 30, a 89 su strariji od 60 godina.

“Pokret za Srbiju zavetnici, pokret svih Nišlija može drugačije, koju je podnela grupa građana nije proglašena, što je i potvrđeno presudom Upravnog suda”, kažu u GIK-u.

U Nišu je 233.647 birača na lokalu, a glasaće na 174 biračka mesta. Za jedno više nego na prethodnim izborima, jer je mesto u Matejevcu podeljeno na dva da bi bilo 13077278 10209596492015386 1598248333 ndostupnije biračima, kažu. Za narodne poslanike republičkog parlamenta ima pravo da glasa 238.499 birača u Nišu.

“Moguće je da je jedan birač pod različitim brojevima upisan u birački spisak. Za parlamentarne izbore spisak obuhvata i građane koji imaju boravište na teritoriji Niša, a za lokalne obuhvata samo one koji imaju prebivalište u gradu. Zato se broj glasača za lokal razlikuje od broja na republičkim izborima”, dodaju.

„Službeni glasnik“ Beograd štampao je glasački materijal, na zaštićenom papiru plave boje. Posmatrači OEBS-a, udruženja “Crta” i “Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost” pratili su izborni proces za odbornike skupštine grada.

“Pozivam građane Niša koji imaju biračko pravo i upisani su u jedinstveni birački spisak da u nedelju 24. aprila ostvare svoje Ustavom zagarantovano pravo, izađu na izbore i glasaju. Birač može da glasa samo ako ponese važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu na kojima je naveden jedinstveni matični broj građana”, rekla je predsednica GIK Jelena Žarić Kovačević.

Oni koji nisu u mogućnosti da dođu na biračko mesto mogu da glasaju ukoliko do 11 sati na dan izbora o tome obaveste birački odbor, dodaju. U GAK-u su potvrdili da su pojedini glasači dobijali listiće sa tuđim imenima i podacima.

“Imali smo nekoliko intervencija zbog ljudi koji su dolazili da se žale. Pozabavićemo se time, ali za sada nemamo informaciju da je došlo do neke sistemske greške. Samo tehnički deo štampanja obaveštenja i podele je bio na Radnoj grupi, a svi podaci i birački spiskovi su stigli iz Ministarstva”, kažu u komisiji.

Izbore će posmatrati predstavnici svih stranaka, kao i mnogi nezavisni posmatrači iz domaćih i međunarnih organizacija, dodaju.

13046342 10209596492855407 538255289 n

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com