U fokusu

Mala matura: Takmičenja ne donose dodatne bodove

Sadašnji maturanti će biti prva generacija osmaka kojima će biti potreban određeni broj bodova kako bi upisali četvorogodišnju srednju školu. Ali to nije jedina novina.

Polaganje male mature će i ove godine biti kao i ranije – polagaće se tri testa, od kojih svaki ima 20 pitanja koja maksimalno mogu da donesu 10, odnosno ukupno 30 bodova.

Međutim, pored toga što je od ove godine uvedeno da je za upis u četvorogodišnje smerove srednjih škola potrebno najmanje 50 bodova, postoje još neke novine koje se odnose na bodovanja i upis u srednje škole.

Osmacima se od ove godine neće uvažavati učestvovanje na takmičenjima, koja su do sada mogli da im donesu i do 20 bodova, koliko su dobijali učenici koji su osvojili prvo mesto na nekom međunarodnom takmičenju.

Dodatni bodovi za uspeh na takmičenjima važiće se samo pri uspisu u škole za nadarene učenike, dok se za gimnazije i stručne škole ovi bodovi neće računati prilikom rangiranja učenika.

U bodove, prema kojima će se učenici rangirati prilikom upisa, ulaziće bodovi koje maturanti dobiju polaganjem testova u okviru male mature i bodova koje dobiju na osnovu uspeha iz prethodno završenih razreda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com