Društvo

Tribina o neofašizmu u Narodnom pozorištu

Javna tribina “Savremeni fašizam i sumrak slobode” biće održana u nedelju 17. aprila, sa početkom u 17 sati u Narodnom pozorištu.

Na tribini će učestvovati predsednik Udruženja antifašista sveta, General armije, prof.dr Моisev Мihail Аlekseevič, zamenik predsednika organizacije Оleg Kalinin, Suhadolnik Aleksander iz Udruženja antifašista sveta iz Slovenije i Ivica Kostić iz Komunističkog pokreta Srbije.

Gosti na tribini biće delegacije Socijalistične partije Slovenije (SPS), KPJ Crne Gore, Radničko seljačke partije Bugarske (BRSP), Osvobodilne Fronte Slovenije, JCT Srbija, KPS Komunistički Pokret Srbije.

“Budućnost naše planete, danas više nego ikada, izaziva zabrinutost. U raznim delovima sveta povećava se politička nestabilnost. Ekonomska i finansijska kriza utiče na mnoge zemlje. Porast socijalnih tenzija, siromaštva i nezaposlenost postaje ozbiljan globalni problem. U Evropi kao i u drugim regionima sveta fašizam ponovo podiže glavu. Svedoci smo stalnih pokušaja revizije istorijskih rezultata Drugog svetskog rata, pa čak i osude nehumane nacističke ideologije. Uništavanje spomenika antifašističke borbe, rehabilitacija nacista i njihovih saradnika kao i njihova glorifikacija u školskim udžbenicima, nesporni su dokaz povratka fašističkog zla. Uspon ekstremne desnice postaje danas jedna od najozbiljnih pretnji svetskom miru”, navode u Deklaracija antifašista sveta.

Neofašizam se javlja u najrazličitijim oblicima netolerancije i ksenofobije. Neofašistička ideologija je mnogo perfidnija i teža za identifikaciju, a kao takva i mnogo opasnija. 

“Verujemo da je kucnuo čas kada trebamo da podignemo svoj glas da se snažno odupremo ovom negativnom trendu. Mi moramo da udružimo snage i koordiniramo svoje aktivnosti u cilju zaštite budućih generacija od strahota rata, potvrde naše opredeljenosti ka miru, vraćanja vere u pravdu i zaštite osnovnih ljudskih prava, doprinosa opšteg društvenog napretka, potvrde principa suverene jednakosti naroda, kao osnova svetskog poretk”, dodaju u Deklaraciji.

Osim tribune u Narodnom pozorištu, Udruženje antifašista sveta će položiti vence palim borcima za oslobođenje Niša na Trgu kralja Milana i Vojničkom groblju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com