Kultura

Bilja Krstić i „Bistrik“ na Nišvilu

Pevačica Bilja Krstić i grupa „Bistrik“ – jedan od najuspešnijih srpskih izvoznih projekata i jedan od najpoznatijih evropskih World Music sastava – nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu u petak, 12. avgusta.

Pevačica Bilja Krstić koja se nakon veoma uspešne pop karijera kao članica više sastava ali i kao solista, sa još većim uspehom otisnula u world music vode, rođena je Nišlijka. Prvi kontakt sa muzičkom tradicijom interpretiranom na umetnički način (pre svega kroz partiture Mokranjca) imala je još kao učenica niške srednje muzičke škole i članica školskog ansambla „Hor Mladih – Dr Vojislav Vučković“ (koji je vodio profesor Radojica Ica Milosavljević) u vreme najvećih uspeha tog hora: pobede na SFRJ takmičenju u Celju, nezvanične titule najboljeg evropskog mešovitog hora na takmičenju u belgijskom Nerpeltu, i pobede na svetskom konkursu BBC-a: „Neka narodi pevaju“.

bilja

Kao studentkinja FMU u Beogradu, nastavila je da peva u, po mnogim ocenama, najboljem ženskom horu u planetarnim razmerama „Collegium Musicum“ (pod vođstvom legendarne Darinke Matić Marović), pevala u grupama „Suncokret“ i „Rani mraz“, pevala i glumila u pozorištu. Po diplomiranju na teoretskom odseku FMU, jedno vreme je radila kao profesor u Muzičkoj školi „Stevan Stojanović Mokranjac“ u Negotinu gde je imala priliku da se bolje upozna i sa muzičkom treadicijom Istočne Srbije. Uporedo sa radom RTS-u ( dugogodišnji je muzički urednik Radio Beograda), pre 15 godina je pokrenula sastav „Bistrik“ sa kojim na najbolji način promoviše naše etnomuzičkološko nasledje kroz jedan moderan muzički pristup. Njen iskreni scenski nastup i divan glas su dobili sjajna priznanja na koncertima širom Evrope i sveta. U prilog tome govori i činjenica da je bila pozvana kao jednini ženski izvodjač sa Mediterana na Festivalu “Mostra Sesc de Artes” u Sao Paolu 2005. godine kao član Mediterraneo Orchestra, sastavljenog od 25 najkvalitetnijih World Music izvodjača iz celog sveta.

Do sada su objavili četiri diska: „Bistrik“, „Zapisi“, „Tarpoš“ i „Izvorište“. Svaki od pomenutih diskova dobio je najvece nagrade i priznanja kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu. Treći album

„Tarpoš“ ušao je na listu “Top of the world” najreferentnijeg časopisa world muzike u Engleskoj – Songlines, a poneo je i titulu diska meseca „TRADMagazina“ u Francuskoj.

Muzika koju izvodi Bistrik je fuzija – spoj tradicionalne etno muzike, a capella pesama i etno ritmova sa elementima improvizacije i modernog muzičkog pristupa. Njihov cilj je da prevedu folklor u savremenu umetnost, da njihovi nastupi pobude srca i preporode energiju zaboravljenih emocija.

bistrik

Godine 2009. Bilja Krstic i Bistrik Orkestar dobili su nagradu “Vitez srpske muzike”, a 2015. godine Bilja Krstić i Miki Stanojević su dobili GRAND PRIX filmskog festivala u Sopotu za muziku iz filma „Branio sam Mladu Bosnu“ . Na spisku zemalja u kojima su Bilja i „Bistrik“ držasli solističke koncerte ili nastupali na festivalima su i : Švajcarska (čuveni festival „Zlatna ruža Montrea“), Brazil (Mostra SESC Mediteraneo Festival), Italija (Evropski dan Jevrejske kulture), Makedonija, Francuska (fimu FESTIVAL U Belfortu), Slovenija (LENT festival u Mariboru), Austrija (Moving Culture Festival u Beču i Dani sprske muzike u Kremsu), Hrvatska (Histria Festival u Puli), Nemačka („Donau Fest” u Ulmu i WDR Festival u Dortmundu), USA (koncert u „Kenedi centru“ i nastup na World music festivalu u Čikagu), Kanada, Rusija, Ukrajina, Indonezija (Ambon Jazz Festival Plus), Turska (Festival „Istanbul na vodi”), Belgija…
Bilja i „Bistrik“ spremaju novi album pod radnim nazivom „Korube“ (stari naziv za most iz niškog kraja).

Bilja Krstić je bila i muzički saradnik u mnogim pozorišnim predstavama Narodnog pozorišta, Ateljea 212, Bitef Teatra, Belef festivala – Pozorišta Slavija, autor i voditelj više radio i TV emisija… Između ostalog dobitnik je „Zlatne medalje“Kulturno prosvetne zajednice za doprinos u kulturi (2007), nagrade “Zlatni beočug“ (2014). Bila je i član Upravnog odbora nacionalnog ansambla KOLO (2009-2013), a 2012 godine osnovala je Vokalnu radionicu BISTRIK. Snimila filmove: “Nije nego”‚ „Zona Zamfirova“, i dokumentarno igrani film RTV – “Krušedol, 500 godina u 12 slika”.

 

http://www.youtube.com/watch?v=xoPY-0WJuNw

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com