Sport

98. rođendan Radničkog: Kad počesmo pričaše “ne mlatite ale” (VIDEO)

Na današnji dan pre 98 godina osnovan je Fudbalski klub Radnički.

Malo koji klub deli život svojih navijača i sugrađana kao Radnički. Fudbalski klub Radnički decenijama unazad pronosi slavu Niša širom sveta, tako da su ovaj grad i klub u neraskidivoj vezi.

Čestitku svima kojima je Radnički u srcu u ime kluba uputio je predsednik Dragan Marković Markoni.

-Čestitam svima u klubu, igračima, zaposlenima, navijačima i građanima Niša 98. rođendan Radničkog. Zbog epidemiološke situacije nismo u mogućnosti da obeležimo ovaj značajan datum na način na koji bi voleli, ali kada to prilike dozvole budite uvereni da ćemo ga obeležiti na adekvatan način. Retki su klubovi na ovim prostorima koji se mogu pohvaliti istorijom koju ima Radnički, koji je plasmanom u polufinale kupa UEFA 1982. godine ostvario rezultat za sva vremena, zbog koga će zauvek biti prepoznat i poštovan u svetu fudbala. Radnički je za ovih 98 godina prolazio kroz razne faze. Bio je osporavan, uzdizao se, padao, zatim postao hit evropskog fudbala, pa ponovo pao, da bi u poslednjih šest godina stao na noge i krenuo krupnim koracima napred. Vratili smo se na međunarodnu scenu i postali vicešampion države pre dve godine. Trenutno ne igramo kako želimo i imamo rezultatsku krizu, ali to je sastavni deo sporta i učimo i iz ovog iskustva. Uveren sam da će se klub izdići iz situacije i završiti sezonu na najbolji mogući način. Najbitnije je da smo klub prethodnih godina finansijski stabilizovali i pokrenuli niz promena kako bismo stvorili uslove za što bolje rezultate. Mi ne čekamo skrštenih ruku, već intenzivno radimo kako bismo se što bolje pripremili za naredni prelazni rok i da Radnički već sledeće sezone vratimo na mesto koje mu pripada, a to je vrh srpskog fudbala i igranje u Evropi. Želimo da do 100. rođendana vratimo nas Radnički na međunarodnu scenu. Još jednom, svim fudbalerima, zaposlenima i navijačima Radničkog srećan 98. rođendan- izjavio je Marković.

Svoj najveći uspeh na međunarodnoj sceni za ovih 98 godina Radnički je ostvario u sezoni 1981/82, kada je stigao do polufinala Kupa UEFA. Pred „Realom sa Nišave“ redom su padali Napoli, Grashopers, Fejenord i Dandi junajted. Velika podrška i euforija koja je tih godina pratila FK Radnički kulminirala je 7. i 21. aprila 1982. godine, kada je ekipa zaustavljena u polufinalnom dvomeču od strane nemačkog Hamburgera, tada verovatno najjačeg tima na svetu.

Najbolji rezultat u domaćim takmičenjima Radnički je ostvario u novijoj istoriji, tačnije u sezoni 2018/2019, kada je bio vicešampion Srbije, a u toj sezoni oborio je i sopstveni rekord.

Najveći uspesi FK Radnički

3. mesto u prvenstvu Jugoslavije, (1979/80, 1980/81)

3 puta polufinalista Kupa SFR Jugoslavije (1951/52, 1969/70, 1976/77)

2 puta polufinalista kupa SR Jugoslavije / Srbije i Crne Gore (1993/94, 2005/06)

Pobednik Balkanskog kupa (1975/76)

Polufinale Kupa UEFA (19

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com