Politika

Opozicija najavljuje krivične prijave, vlast tvrdi da nije bilo kršenja zakona

Od 1,6 milijardi dinara koje su, prema izveštaju državnog revizora, potrošene 2014. godine nenamenski, sporno je 96 miliona, čulo se na sednici skupštine koja je raspravljala o izveštaju DRI. Opozicija najavljuje krivične prijave protiv odgovornih zbog kršenja nekoliko tački krivičnog zakona.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da taj novac nije bio decembra 2014. na računu grada jer je deo novca preusmeren za pokrivanje nalazišta Mediana. Ovo je, kaže, ispravljeno u odazivnom izveštaju.

„Ovde nema kršenja zakona, glavna primedba od koje se ne može pobeći je pogrešno knjiženje gde su pozicije koje su trebale po navodu DRI da se knjiže po jednoj knjižene su na drugoj poziciji. I to preknjižavanje je urađeno i navedeno u odazivnom izveštaju što bi trebalo da reši problem“, rekao je Perišić.

12992374 10209521638904105 573009619 nŠef odborničke grupe SDS Dragoslav Ćirković kaže da je grad iskoristio sredstva javnih prihoda i primanja u iznosu od 96 miliona dinara. Za plate, dodatke, naknade i socijalna davanja 67 miliona, bez osnova koji je usklađen sa propisima 302 miliona, bez validne dokumentacije 235 miliona, bez javnog konkursa 26,5 miliona i za preuzete obaveze iz odobrene aproprijacije čak 780 miliona dinara.

Kako ističe, očekuje krivične prijave protiv odgovornih jer su, kaže, počinjena krivična dela – nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, nesavesni rad službe, zloupotreba u javnoj nabavci i zloupotreba službenog položaja.

„Mi očekujem da državna revizija ili javno tužilaštvo podnesu krivičnu prijavu. Na kraju krajeva, možda će to učiniti i opozicija ili oni savesni odbornici kojima je važno kako se trošio novac građana“, rekao je Ćirković.

Perišić je ukazao na izveštaj revizora iz 2010. godine, koji, po njegovom tumačenju, kazuje da je nenamenski potrošeno 637 miliona dinara, dok je bivši gradonačelnik Miloš Simonović istakao da je u vreme njegovog mandata nenamenski trošila samo „Pčelica“ i to nekoliko miliona.

Igor Novaković je ispred SPS-a rekao da izveštaj DRI ne može biti osporen pred sudovima i da gradska skupština ne treba da raspravlja o tome, već nadležne institucije.

“Gubimo vreme tumačeći nešto što je potpuno jasno”, istakao je Novaković.

Iako je ova sednica održana na zahtev 23 odbornika opozicije, kako bi se građani upoznali sa izveštajem DRI, direktnog 12966367 10209521638224088 972385318 ntelevizijskog prenosa nije bilo. Opozicija je negodovala ali je, uprkos tome, sednica održana. Šef odborničke grupe DSS Milan Lapčević je naglasio da je izostanak televizijskog prenosa „crna tačka u demokratiji“. Smatra da građani imaju pravo da znaju kako se troši novac koji izdvajaju kroz poreze.

Stav gradonačelnika Niša je, pak, da je sednica bila potpuno trasnparentna.

„Svi mediji su unutra, pa je ispoštvoan svaki princip transparentnosti i demokratičnosti. Ja nemam svoju televiziju kojom mogu da obezbedim prenos“, rekao je Perišić.

Predsednik skupštine grada Mile Ilić kaže da je u toku tender za izbor medija koji će prenosti sednice gradske skupštine i da bi postupak trebalo da bude završen do kraja meseca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com