Zdravlje

Novi aparati za zračnu terapiju za mesec dana u Kliničkom centru

Za mesec dana na Kliničkom centru počinju da rade još dva akceleratora za zračnu terapiju obolelih od tumora, kažu u ovoj ustanovi. Zbog ovoga će uposliti nove lekare i medicinsko osoblje.

Dva od četiri akceleratora koja su kupljena novcem iz republičkog budžeta, stigla su u Niš.

“Pravimo dva bunkera za akceleratore, a radnici su upošljeni u dve smene. Aparati su več stigli u Niš i nalaze se skladištu. Obučavamo lekare i za mesec dana očekujemo da budu pušteni u rad”, rekao je direktor KC Zoran Radovanović.12939610 10209498123916245 608238425 n

Istovremeno je završen konkurs za prijem novih lekara i medicinskog osoblja. Kako je najavio Radovanović biće upošljeno 8 lekara i 16 medicinskih sestara, pretežno za potrebe onkologije i radiologije.

“Konkurs je javan, nije bilo protekcija ni veza”, tvrdi direktor KC.

Na zračnu terapiju trenutno čeka oko 720 pacijenta, a sa dva nova akceleratora do kraja godine trebalo bi da ukinu listu čekanja.

“Pacijenti će po utvrđivanju dijagnoze maligne bolesti i potrebe za zračenjem u istom mesecu kretati sa terapijom”, dodaje.

Do kraja godine niški Klinički centar dobiće još jedan akcelerator, najavljuju. Republika je već raspisala tender za nabavku, a platiće ga kreditom Svetske banke. Radovanović kaže da će to biti aparat najnovije generacije, najbolji koji će postojati na Blakanu.
Inače, na postojeća 2 akceleratora ozrači se oko 120 pacijenata dnevno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com