Društvo

Nove dijagnostičko terapijske procedure za karcinom prostate

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” broj umrlih od karcinoma prostate u Srbiji je 760 na godišnjem nivou, dok je broj novoobolelih između 2300 i 2400 pacijenata godišnje. Od tog broja, svake godine se kod 120 pacijenata razvije metastatski karcinom prostate.

Povodom 175. godišnjice Srpske akademije nauka i umetnosti, u Nišu je održan naučni skup na temu „Novine u dijagnostici i terapiji karcinoma prostate“. Učesnici skupa, eminentni srpski i evropski stručnjaci, predstavili su najnovije dijagnostičko terapijske procedure za karcinom prostate sa ciljem da se pomogne u naporima da nove terapije i inovativni lekovi postanu dostupni pacijentima u Srbiji.

„Pacijenti sa uznapredovalim karcinomom prostate se obično leče hormonalnom terapijom, međutim zahvaljujući novim terapijskim procedurama i inovativnim lekovima, sada imamo najmanje pet novih načina lečenja koji pomažu preživljavanje. Prognoze pacijentima sa metastazama su ranije bile do 3 godine, a novi lekovi produžavaju ove prognoze i do 6 godina. To su zaista dobre vesti “, rekao je Antonio Alcaraz, član Naučnog komiteta evropske urološke asocijacije, koji je bio jedan od predavača na samitu.

Predavanja su između ostalih održali i Hendrik Van Popel, predsednik Evropske organizacije za karcinome, Darko Kroepfl, ekspert u oblasti robotskih operacija karcinoma prostate, prof. dr Dragoslav Bašić, predsednik Urološke sekcije Srpskog lekarskog društva i direktor Urološke klinike Kliničkog centra u Nišu, prof. dr Miodrag Aćimović, zamenik direktora klinike za urologiju KC Srbije, akademik Jovan Hadži Đokić, i dr Nada Babović, načelnica Odeljenja za melanome i sarkome Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

„Prema najnovijim istraživanjima karcinom prostate je u ovom trenutku najzastupljeniji oblik karcinoma kod muškaraca i to sa tendencijom pomeranja ka mlađoj starosnoj dobi. Međutim, dijagnostičko-terapijske procedure se rapidno brzo usavršavaju i kod najvećeg broja pacijenata rana dijagnostika u gotovo 100% slučajeva dovodi do potpunog izlečenja. Zbog toga je jako važno otkriti bolest u ranoj fazi i ići na redovne preglede“, izjavio je prof. dr Dragoslav Bašić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com