Društvo

Agencija za borbu protiv korupcije: Finansiranje medija da bude transparentno!

Agencija za borbu protiv korupcije oglasila se povodom reagovanja Lokanog antikorupcijskog foruma koji je tražiog građanskog posmatrača u gradskoj Komisiji koja opredeljuje novac medijima. Ovo je druga godina za redom kako niški LAF ukazuje na isti problem, kažu. Kako navode, institucija građanskog posmatrača u Komisiji i transparentnost projektnog finansiranja medija su neophodni za ostvarivanje javnog interesa.

“Grad Niš je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je usvojio lokalni plan za borbu protiv korupcije i formirao telo za praćenje primene ovog dokumenta, što je svakako primer dobre prakse. Međutim, samo usvajanje dokumenta, bez poštovanja i primene onoga što je njime propisano, nije dovoljno za manifestaciju suštinske spremnosti za sprečavanje i suzbijanje korupcije. U tom pravcu, neophodno je omogućiti prisustvo građanskog posmatrača, kao i svih drugih zainteresovanih strana u procesu odlučivanja o konkursnom finansiranju medija, odnosno obezbediti punu transparentnost postupka”, kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Oni preporučuju i javne sednice ili objavljivanje zapisnika sa sastanaka Komisije.

“Samo na taj način će se dokazati puna spremnost da se kroz učešće javnosti u ovom procesu otklone sumnje u bilo kakve potencijalne koruptivne ili druge nedozvoljene uticaje”, dodaju.

Situacija na koju ukazuje niški LAF kao i reakcija uprave Grada Niša, potvrđuje postojanje više različitih problema u oblasti finansiranja medijskih projekata. Agencija skreće pažnju na to i u Izveštaju o sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana za 2015. godinu.

“Iako je u ovom krovnom, strateškom antikorupcijskom dokumentu predviđeno ispunjavanje cilja koji se odnosi, između ostalog, i na transparentno finansiranje medija, prva godina primene mehanizma projektnog finansiranja pokazala je da pojedine jedinice lokalne samouprave nisu na pravi način razumele svrhu ovog mehanizma. Zbog toga se pojavljuju problemi kao što su sprovođenje konkursa koji nisu uvek u skladu sa zakonom, nepropisno i neadekvatno sastavljanje konkursnih komisija i netransparentni konkursni postupci. Sve to vodi potencijalnim zloupotrebama koje i dalje ostavljaju široko polje uticaja na uređivačku politiku medija”, kažu u Agenciji.

Agencija poziva sve organe javne vlasti, pa i grad Niš, da obezbede puno poštovanje važećih strateških dokumenata i zakonskih propisa u oblasti konkursnog finansiranja medija, da usvoje i primene interne antikorupcijske mehanizme (među kojima je i plan integriteta) koji će dodatno ojačati kredibilitet i integritet institucije, a naročito da stvore uslove za primenu lokalnog antikorupcijskog plana koji su sami usvojili.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com