Ekonomija

Velika očekivanja od auto-puta Niš-Priština Drač

Auto-put od Niša, preko Prištine, do Drača, o čijoj su izgradnji nekoliko puta razgovarali premijeri Srbije i Albanije, trebalo bi da bude važna investicija ne samo za našu zemlju, već za ceo region Zapadnog Balkana.

Prema prvim procenama, investicija će biti vredna oko milijardu evra, a deo novca trebalo bi da bude obezbeđen iz evropskih fondova. Nova saobraćajnica treba da oživi i ekonomski ojača jug Srbije.

Auto-put sa četiri trake dug 137 kilometara povezao je pre tri godine Tiranu i Prištinu. Dalje ka Nišu, preko Merdara, pored Kuršumlije i Prokuplja gradiće se još 120 kilometara.

Novi putni pravac, preko Drača i Valone povezaće Jadran sa Koridorom 10 ka istoku, severu i jugu Evrope, ali i sa Koridorom 4 koji vodi kroz Bugarsku i Rumuniju

Profesor Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Dušan Cvetković ističe da će taj pt biti alternativa Koridoru 11 i da će povoljno uticati na trgovinu i turizam.

Planovi o izgradnji auto-puta od Niša preko Merdara i Prištine do Drača, obradovali su ne samo Nišlije već i žitelje Dobriča i Toplice. Voćari iz ovih krajeva nadaju se da će im novi auto-put doneti i novo tržište.

“Svako novo tržište je dobrodošlo. Mi već pregovaramo sa nekim firmama iz Albanije. Mislim da će izgradnja tog puta dosta ubrzati trasnport robe do njih, naročito kada radimo voće, jer se ono brzo kvari”, objašnjava vlasnik hladnjače u Prokuplju Saša Bogdanović.

Opširnije na RTS.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com