Zdravlje

HPV vakcine ipak još nema u niškom Domu zdravlja

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji izaziva rak grlića materice, od danas je dostupna u gradovima i opštinama gde je zabeležena visoka stopa oboljevanja, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Ipak, u niškom  Domu zdravlja još nema ovih vakcina, rekao je direktor Milorad Jerkan. On je napomenuo da je Dom zdravlja danas dobio vakcine protiv dečje paralize i hepatita B, kao i male količine vakcine protiv tetanusa.

“I dalje nemamo HPV vakcinu. Od kada Batut najavi da počinje imunizacija treba da prođe neko vreme da je dobiju zdravstvene ustanove. Ne mogu da kažem kada ćemo je imati”, rekao je Jerkan.

Kako je naveo ostale vakcine koje je Dom zdravlja dobio mogu da se prime u centralnom objektu.

“Neko vreme nije bilo vakcine protiv dečje paralize, ali je sada imamo i roditelji mogu da dovedu svoju decu na vakcinaciju uz dogovor sa izabranim pedijatrom”, rekla je portparolka Doma zdravlja Nevena Simić.

Inače, HPV protiv koga u niškom Domu zdravlja i dalje nema vakcina, odgovoran je za skoro sve slučajeve raka grlića materice. Svake godine u Srbiji se u proseku registruju 1.244 novoobolele žene, dok 482 izgube život od te vrste raka, podaci su Instituta. Humani papiloma virus je takođe odgovoran za više od 90 odsto slučajeva raka završnog dela debelog creva, 71 odsto slučajeva raka genitalnih organa kod oba pola i za 72 odsto slučajeva raka usne duplje i ždrela.

Preporuka Instituta “Batut” je da vakcinu prime deca oba pola uzrasta od 9 do 13 godina, ali mogu je primiti i adolescenti starijeg uzrasta.

Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) i Evropske mreže registara za rak (ENCR), Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice. Organizovani programi vakcinacije protiv humanog papiloma virusa sprovode se od 2008. godine u 19 zemalja Evropske unije, dok je u preostalim zemljama članicama taj postupak u toku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com