Magazin

NARODNA VEROVANJA NA VRBOPUC: Evo šta treba da uradite da uvek imate sreće!

Prošle noći u ponoć počeo je “vrbopuc” koji traje sve do Blagovesti, 7. aprila.

Pojam “vrbopuc” vezan je za drvo, vrbu, za trenutak kada vrba ozeleni. Čim vrba ozeleni, narod veruje da kod žena poraste polna želja. Vrba u srpskim verovanjima i religiji ima značajno mesto. Vrbovim grančicama se udaraju, šibaju, deca i odrasli danas, na Mladence, ali i na Lazarevu subotu (23. april) i Cveti (24. april) i pri tom govore uz smeh “Rasti kao vrba”.

Praznik vrbe je Lazareva subota – Vrbica, kada se osvećuje u crkvi. Kora bele vrbe je lekovita kod nazeba i temperature. Vrba Iva sa svojim pupoljcima je vesnik proleća.

Tokom niza ovih svetkovina u trećoj nedelji marta, u takozvanim “pozajmljenim” danima, po vekovnoj tradiciji ljudi dobijaju šansu da isprave grešku Adamovu, da umnože novac, završe davno započete poslove i podstaknu plodnost, piše novinar Jasna Jojić u antropološko – sociološkoj knjizi “Magijski kalendar za crvena slova”.

Prema verovanju mnogih naroda, određeni dani u trećoj nedelji marta šansa su da se promeni život i steknu blagostanje, radost i ljubav.

Opširnije na Kurir.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com