Društvo

Naissa“ razgalila Ršuma

Dodelom nagrade „Naissa“ doajenu dečjeg pesništva Ljubivoju Ršumoviću, završen je „Osmi Medijana festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu“ u organizaciji Gradske opštine Medijana.

Emocije, beskrajni aplauz i pažnja „malih vila“ koje su Ršuma izvele na binu ostaće za nezaborav. Dovoljno da se prepunoj sali Narodnog pozorišta u Nišu, gotovo sa suzama u očima, Ršum obrati stihovima pesme: „Deca vam se rađala“.

festivalmedijana2

Predsednik najveće niške opštine Zoran Stojanović Ršumu je uručio nagradu „Naissa“ za sve što je ova rođeni Zaltiborac učinio za srpsko pesništvo i za odrastanje dece.

“Nema nagrade da se Ršumu odužimo. Simbolična je. Njome beležimo 40 godina od prve njegove objavljene knjige i 50 godina od prvih stihova. Ršum nas stalno podseća da nema ničeg lepšeg od dece. Mi želimo da ga niška „Naissa“ podseća na Niš, na decu Niša”, rekao je Stojanović.

Posebnu reč o radu Ršuma dao je Raša Popov. U Rašinim mudrim godinama kritika je bila obiman i veoma zanimljiv osvrt na bezbrojne Ršumove crte i crtice, stihove i priče za pamćenje. Po Ršumu i Raši nazvana su i dva hrasta posađena u dvorištu vrtića „Petar Pan“ u okviru festivala. Najboljima na konkursu u kategoriji literarnih i likovnih radova objavljenih u zborniku pod nazivom „I posle detinjstva“ uručene su novčane nagrade – prva od 10.000 dinara, druga pet hiljada a treća 3.000 dinara.

festivalmedijana1

A tokom dva dana trajanja jedinstvenog u Srbiji i dve godine međunarodnog Festivala, deca su se družila sa najpoznatijim pesnicima, predstavljen je zbornik radova, održane zanimljive radionice…Velikani dečjeg pesništva – Mošo Odalović, Tode Nikoletić, Boško Lomović, Branko Stevanović Slobodan Stanišić, Gradimir Stojković, Pop Dušan Đurđev, Gordana Timotijević, Gordana Maletić, Dragomir Ćulafić, Boško Lomović, Slavka Petković-Grujičić, Jasminka Petrović, Tode Nikoletić, Elizabeta Georgijeva, Radmila Bulatović i druga imena čiji stihovi krase dečje bukvare bili su gosti osnovnih škola, Dečjeg centra, Dečje biblioteke. Pridružili su im se i niški pesnici – Vlasta Cenić, Rusomir Arsić, Biljana Stanojević…Violeta Jović i kao umetnički direktor Festivala.

festivalmedijana3

Na noge mališanima na Klinici

Predsednik Gradske opštine Medijana Zoran Stojanović i pesnici, posetili su i Kliniku za dečju hirurgiju i ortopediju Kliničkog centra u Nišu, darivali televizor i knjige. Namera je bila da se mališanima koji borave u bolnici deo detinjstva učini radosnim.

Direktorka Klinike prof.dr Anđelka Slavković zahvalila je Gradskoj opštini Medijana na poklonima, dodavši da pažnja lokalne samouprave mnogo znači i da su uvek tu – na Božić, u Nedelji dece pa i onda kada pisci gostuju.

Raša Popov i Ljubivoje Ršumović recitovali su deci, naglasivši da je poseta deci na Klinici uzajamna terapija, jer,kako rekoše, nasmejana dečja lica i radoznale oči predstavljaju jedinstven doživljaj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com