Društvo

Svetski dan voda obeležen i u JKP NAISSUS

Javno Komunalno preduzeće “Naissus”, tradicionalno je obležilo Svetski dan voda pod nazivom “Voda i posao”, koji ove godine javnosti skreće pažnju na funkcionisanje čitavog sistema za proizvodnju i preradu vode.

Svakodnevno u svetu, na poslovima, koji su povezani sa vodom radi 1,5 milijardi ljudi. Svi oni direktno zavise od vode, ali i od onih koji omogućavaju njenu isporuku.

U saradnji sa “Asocijacijom za zaštitu i očuvanje voda Južne Srbije”, niški vodovod je u okviru obeležavanja Svetskog dana vode, ove godine svoja vrata otvorio za đake niških osnovnih škola. Više od 600 niških osnovaca bilo je u prilici da vidi gotovo čitav proces prerade i proizvodnje vode i upozna se sa zaposlenima, koji svakodnevno, 24 sata dnevno rade na poslovima obezbeđivanja zdrave pijaće vode u svakom trenutku.

voda 03

Đaci su, u okviru kompleksa “Medijana” obišli parking plato sa namenskim i specijalnim vozilima, infiltraciono jezero br. 7 , Fabriku vode u okviru koje su obišli bistračnicu, komandni pult i mašinsko postrojenje, kao i Fizičko hemijsku laboratoriju.

voda 02

“Danas smo učenicima niških osnovnih škola omogućili da vide čitav proizvodni proces – od sirove vode, preko fabrike, pa do krajnjeg odredišta sa kog počinje njena distribucija, kao i našu laboratoriju odakle svakodnevno brinemo o kvalitetu vode i gde su saznali na koji način se filtrira voda kroz jezera, bunare i bistračnicu. Ove godine, prvi put, đaci su bili u prilici da vide i najsavreniju mehanizaciju, kojom svakodnevno obavljamo sve poslove neophodne za funkcionisanje čitavog sistema niškog vodovoda. Naš cilj je da i buduće generacije shvate koliko je važno očuvanje vodnih resursa, kojima grad Niš obiluje, ali i kolika je odgovornost svih nas koji smo zaposleni u procesu njene kontrole, proizvodnje i distribucije. Naš posao je ne samo snabdevanje građana, već i industrije, što ukazuje na činjenicu da upravo blagovremeno distribuiranje zdrave pijaće vode, omogućava i normalno funkcionisanje čitavog društva”, kaže direktor niškog vodovoda Dejan Andrejević.

voda 01

Stalna koordinacija između Grada Niša i JKP “Naissus”-a mora da postoji u svakom trenutku, kaže resorni većnik Jovan Stojković i dodaje da Grad Niš, kao odgovorna samouprava čini sve kako bi zaštitila izvorišta, podzemne vode i vodotokove.

“To je pre svega, naša elementarna obaveza prema budućim generacijama, kojima moramo ostaviti dovoljne količine zdrave, pijaće vode. U tom procesu, zapravo najvažniju ulogu ima niški vodovod, koji je sa ovim menadžmentom postigao i postiže ogromne rezultate u svakom pogledu – od kvaliteta vode, naplate i potraživanja, pa do kompletne organizacije poslova, koji su od suštinskog značaja za funkcionisanje čitavog sistema”, kaže Stojković.

voda 04

Svetski dan vode, i ove godine je obeležen u saradnji sa “Asocijacijom za zaštitu i očuvanje voda Južne Srbije” i ovo je samo nastavak prošlogodišnje kampanje pod nazivom “Šetnja za vodu”, rekao je Miloš Đorđević, predsednik Asocijacije niškog vodovoda.

“Naš cilj je zapravo edukacija najmlađih kada je u pitanju očuvanje, ali i zaštita vodnih resursa. Ove godine UN su kao osnov obeležavanja Svetskog dana vode, tematski skrenule pažnju javnosti na važnost čitavog procesa proizvodnje i obezbeđivanja zdrave pijaće vode. Koliko je zapravo to bitan posao i ogromna odgovornost svih zaposlenih, od kojih zavisi čitavo društvo”, napominje Đorđević.

voda 05

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com