Društvo

AFLATOKSIN: Niški jogurt u granici koju propisuje domaći zakon

Proizvodi Niške mlekare su bezbedni po zdravlje, a nivo aflatoksina je u dozvoljenoj koncentraciji, rekli su Niškim Vestima u ovoj kompaniji. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se kontrole obavljaju po zakonskoj proceduri i „analizi rizika pojedinačnog proizvođača“.

„Radimo po propisima koji važe u Republici Srbiji. U Crnoj Gori dozvoljena je manja koncentracija aflatoksina nego kod nas. Zato je jedna količina jogurta zadržana na granici. Radi se o 728 litara, a mi godišnje izvezemo oko milion litara na njihovo tržište. To je samo kap u moru, a naši proizvodi su apsolutno bezbedni“, rekao je direktor Niške mlekare Zvezdan Gavrilović.

U Srbiji je dozvoljeni nivo aflatoksina M1 u mleku 0,25 mikrograma, dok je u Crnoj Gori dozvoljeno 0.05 po kilogramu, potvrdili su iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

“Na osnovu zakonske regulative Srbije, sve pošiljke proizvoda od mleka koje su namenjene izvozu podležu obaveznom uzorkovanju na propisane parametre bezbednosti na osnovu zahteva propisa zemalja uvoznica. Uzorkovanje se vrši u akreditovanim laboratorijama u Srbiji, a kontrola prisustva aflatoksina u sirovom mleku radi se po zahtevu kriterijuma zemlje uvoznice”, rekli su u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Kako kažu u Niškoj mlekari, jogurt koji je zadržan na crnogorskoj granici imao je 0,07 mikrograma, što je za 0,02 mikrograma premašilo dozvoljenu granicu. Sirovine i proizvodi mlekare se kontrolišu u Zavodu za mlekarstvo, kao i u internim laboratorijama, dodaju.

Kontrolu procedura koje sprovodi kompanija, u sabiranju, otkupu i preradi mleka, Vetrinarska inspekcija obavlja po planu službenih kontrola izrađenih na osnovu analize rizika za svakog pojedinačnog subjekta koji se bavi preradom mleka.

„Odgovornost za bezbednost hrane životinjskog porekla u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, snosi sama firma, kako u plasmanu hrane na domaćem tako i na inostranom tržštu i dužan je da kontroliše svoje proizvode“, dodaju u Upravi za veterinu.

To podrazumeva da odstupanje od propisanih vrednosti proizvođač treba da prijavi nadležnom organu radi sprovođenja zakonom propisanih mera, dodaju u Ministarstvu.

Da podsetimo, Vlada Srbije je početkom 2013. godine povećala dozvoljenu koncentraciju aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5. To je bila privremena mera zbog pronalaska veće količine ove supstance u proizvodima, uz obrazloženje da sve zdravstvene ustanove u zemlji potvrđuju da ta koncentracija neće ugroziti zdravlje stanovnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com