Društvo

PERIŠIĆ: Taksa rešenje za azil?

Izgradnja azila za pse lutalice u Nišu i dalje je pod znakom pitanja, uprkos sve učestalijim napadima na građane. Iako čelnici grada priznaju da je “problem eskalirao” i dalje nema konkretnog rešenja.

 

“Razmatramo moguće lokacije za azil na teritoriji grada ali Nišlije nisu oduševljene mogućnošću da im se u komšiluku nađe prihvatilište. Zato razmatramo mogućnost i regionalnog azila između Svrljiga i Knjaževca”, rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Prema procenama gradske vlasti, godišnji boravak 1000 pasa u azilu, koštao bi oko 80 miliona dinara, što je, kažu, upola manje nego što se izdvaja za Narodnu kuhinju.

“Sterilizacija je najbolja mera koju možemo da preduzmemo. Razmatramo mogućnost da privatne veterinarske stanice ili Veterinarski institut sterilišu životinje o toršku grada”, dodaje Perišić.

Sledeća faza bila bi udomljavanje, ali je problem u tome što građani ove životinje puštaju na ulicu.

“Službe “Mediane” i dalje dežuraju. Juče su uhvatili 6, a danas još 2 psa, među kojima je i kuja koja na Starom groblju ima mladunce. Pretpostavljamo da je ona napadala prolaznike štiteći svoje štence”, kaže Perišić.

Udruženje ZooPlanet uputilo je zahtev Gradskom veću da se psi lutalice ne ubijaju, jer su, prema rečima gradonačelnika, dobili informaciju da će nad njima biti vršena eutanazija.

“Ovako monstruozna mera ne dolazi u obzir. Takva informacija je netačna i grad neće ubijati pse lutalice”, dodaje on.

Taksa za čuvanje ljubimaca bi mogla da obezbedi novac za azil. Ovu meru razmatrali su na sednici Gradova i opština, a ona bi mogla da se nađe u Zakonu o dobrobiti životinja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com