Ekonomija

Hrana u Nišu skuplja nego u Sofiji

Namirnice poput brašna, maslinovog ulja i pilećeg mesa iste robne marke, jeftinije su u Sofiji nego u Nišu. Ovo poređenje uradili su Centar za zaštitu potrošača FORUM i Društvo ekonomista Niša.

Potrošačka korpa koju su oni analizirali je 8 do 15 procenata jeftinija u glavnom gradu Bugarske nego u istom megamarketu u Nišu. Istovremeno, upoređivali su i kupovnu moć stanovnika ova dva grada.

„Radno aktivno stanovištvo u Sofiji ima veću kupovnu moć dok su u Nišu penzioneri u prednosti u odnosu na Bugarske“ kaže Zorana Kostić sa Ekonomskog fakulteta.

To što su kod nas proizvodi skuplji, objašnjavaju nedostatkom konkurencije unutar domaćeg tržišta.

„U Nišu dominiraju monopolističke strukture i sve je manje konkurencije među trgovcima i proizvođačima. Primeri su i spajanje pojedinih velikih trgovina u jednu. Zato imamo skuplje proizvode lošijeg kvaliteta“, kaže predsednik Društva ekonomista Niša Boban Stojanović.

Povodom Evropskog dana potrošača, oni su ukazali i na važnost osnaživanja nevladinih organizacija koje se bave zaštitom potrošača.

„Organizacije koje štite interese potrošača uglavnom rade iz entuzijazma. Imaju problem finansiranja i angažovanja pravnika i advokata“, dodaje Stojanović.

Projekat „Balkanski potrošački most“, u okviru koga je obavljeno istraživanje, realizovali su u saradnji sa bugarskom Nacionalnom agencijom za zaštitu potrošača u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bugarska. Ovo je jedan u nizu projekata kojim Evropska unija pruža podršku razvoju politike zaštite potrošača.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com