Društvo

Vojnici, očevi i sinovi ispraćeni na Kipar (VIDEO)

Šesnaestomesečni Nikola ispratio je danas oca na Kipar, kad bude slavio drugi rođendan tata će već biti tu. Poručnik Bojan Janićijević jedan je od 44 pripadnika Vojske Srbije koji su danas otputovali u Republiku Kipar. Srpski vod deo je mađarsko-slovačkog kontigenta u okviru multinacionalne operacije koja se više od pola veka sprovodi i u kojoj redovno učestvuju i srpski vojnici i oficiri. Dve žene deo su ovog voda, koji je otputovao kao deseta po redu rotacija.

Svečani ispraćaj streljačkog voda u multinacionalnu operaciju u Republiku Kipar, održan je danas u kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu. Ovo je prvi put da se u multinacionalu operaciju upućuje jedinica iz sastava niškog 21. bataljona veze Kopnene vojske. Među njima i dve žene.12077049 10201481664599636 1835998308 n

“Još pre petnaest godina kada sam prvi put zakoračila u kasarnu, jasno mi je bilo kakav je moj posao kojim ću ubuduće da se bavim. Znala sam da ću taj posao raditi punim plućima. Nisam ni slutila da ću i ja nekada otputovati u mirovne operacije. Ovim se odužujem narodu i zemlji. Da, strah postoji u normalnim dozama. Porodica je pripremljena na ovaj trenutak jer dugo radim u Vojsci i oni su navikli na moj posao.”, rekla je desetar Jelena Radovanović. Na pitanje novinara koliko njoj sve ovo teško pada ona kaže “To još uvek ne znam, rećiću vam kada se budem vratila”.

Posle višenedeljnih priprema srpski mirovnjaci spremni su za šestomesečni boravak na Kipru, uveren je komandir voda.

“Ponosan sam što sam komandir jedinice koja će u najboljem svetlu reprezentovati Vojsku Srbije i našu  republiku u međunarodnom okruženju. Ponosan sam na pripadnike našeg voda, jer su savladali sve zadatke tokom obuke i da će sve buduće poverene zadatke izvršavati časno, profesionalno i na čast narodu Srbije. Naši zadaci su da u zoni odgovornosti koja nam je dodeljena nadziremo sprovođenje Rezolucije Saveta bezbednosti u skladu sa mandatom misije, organizovanjem patrola i obezbeđenje reona baziranja” rekao je kapetan Bratislav Antić, koji je komandir voda koji je otputovao u Kipar.

Milosav Simović, komandant Kopnene vojske Srbije, pozdravio je svakog vojnika i poželeo im srećan put.

12834565 10201481664319629 1380664256 n

“Krećete u mirovnu operaciju veoma značajnu za našu državu i vojsku, pre vas devet smena od 2011. godine bilo je u ovoj multinacionalnoj mirovnoj operaciji. Svi kontigenti su ocenjeni odličnim ocenama uz priznanje kolega iz međunarodnih organizacija pre svega od komande i ujedinjenih nacija. Operacija u koju idete započela je pre 52 godine, vaš zadatak jeste da stručno, odgovorno i profesionalno izvršite sve zadatke u republici Kipar gde narod Kipra poštuje i uvažava pripadnike Vojske Srbije. Želim da budete stručni kao u toku priprema. Želim vam dobro zdravlje, uspeh i srećan put”, rekao je Simović na ispraćaju vojnika.

12833228 10201481663799616 546307585 n

Uz taktove pesme “Marš na Drinu” strojevim korakom srpski mirovnjaci napustili su nišku kasarnu.

[foldergallery folder=”images/galleries/Multinacionalan operacija – Kipar”]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com