Izbori 2016

Svi bi da glasaju ali ne znaju za koga

Pitali smo Nišlije hoće li izaći na predstojeće parlamentarne i lokalne izbore. Većina naših ispitanika rekla je da obavezno izlazi ali i da još ne znaju kome će dati svoj glas.

“Obavezno ću izaći da glasam ali još ne znam za koga ću. Već 20 godina su na političkoj sceni Srbije isti ljudi. Kada bi se samo pojavio neko novi, njemu bih dao glas”, kaže Branislav Đokić koji radi pri vojsci.

Istog je stava i Dimitrije Ristić, student iz Niša.

“Izlazim sigurno da nekome dam svoj glas, mada ga niko nije zaslužio”.

Osim što im nedostaje politička opcija koja bi ostvarila njihove interese pojedinima nedostaje poverenje u političare, pa su zbog toga u dilemi.

“Nemam poverenja u moralni kredibilitet političara. Uvek sam bio za izlazak na izbore ali sada znam da su kvalitetni ljudi van politike” rekao je ekonomista Predrag Krstić.

“Izaćiću na izbore da moj glas ne propadne, da ispunim svoju dužnost, ali ne verujem nikome”, kaže majka dvoje dece Sanja Krstić.

Bilo je i onih ispitanika koji su rekli da će sigurno izaći na izbore samo da bi promenili aktuelnu vlast.

“Glasaću za bilo koga samo da stranka koja je sada na vlasti ne dobije još jedan mandat”, kaže student Jovan Stojanović.

“Izlazim na izbore, ne znam za koga da glasam ali zaokružiću bilo koju opciju koja ne podrazumeva SNS”, kazala je Tijana Ristić, arhitekta iz Niša.

Sociolog politike Branislav Stevanović kaže da veća izlaznost više odgovara opozicionim strankama.

“Mislim da je izlaznost veoma važna za ishod izbora. Apstinencija odgovara vladajućoj stranci jer oni imaju disciplinovane glasače koji će izaći na glasanje u 8 sati ujutru. Veća izlaznost odgovara opozicionim strankama, jer SNS de facto podržava ¼ birača”, rekao je Niškim Vestima profesor Stevanović.

Ipak, još je rano za prognoze. Kako kaže, sve zavisi i od izborne kampanje jer će ona ubediti neopredeljene birače. Ukoliko se opozicija bude dobro organizovala u kampanji, moguće su promene kao na izborima 2000. Ili 2012. godine, dodaje on.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com