Društvo

Koga je najteže zaposliti?

Nezaposlenost u četvrtom kvartalu prošle godine iznosio je 17,9% potvrdio je za Niške Vesti Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje. Taj procenat obuhvata i 2000 Roma aktivnih tražioca posla koji su na listi niške Nacionalne službe za zapošljavanje, potvrđuje Boban Matić, direktor niške filijale. Kako je ova kategorija nezaposlenih najteže zaposliva, danas je organizovan trening za dvadesetak radnika Nacionalne službe kako bi se ova statistika u korist Roma malo promenila.

“Romi su kategorija koja je sigurno najteže zapošljiva, od svih kategorija koje se nalaze na evidenciji tržišta rada. Njihova obrazovna struktura i njihove kompetencije, znanja i veštine često ne mogu da im obezbede aktivnu ulogu na tržištu rada imajući u vidu zahteve poslodavaca. Međutim, postoje oblasti u kojima se Romi lako zapošljavaju. To govori i podatak iz 2015. godine gde je sa naše evidencije upošljeno blizu 2000 Roma. To je brojka koja zavređuje pažnju imajući u vidu da ih u ovom trenutku na evidenciji NSZ u Srbiji ima preko 23 000, od kojih je 88% bez kvalifikacija ili jesu polukvalifikovana lica”, rekao je za Niške Vesti Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.Screenshot 9

Uključivanje u različite aktivne mere politike zapošljavanja, daje još bolje rezultate. Blizu 19 000 lica romske nacionalnosti, samo lane bili su deo nekih od aktivnosti koje su sprovedene.

“Brojni programi savetovanja, informisanja, različite obuke deo su ponude…Postoje programi u koje se po procentu najviše angažuju Romi. Samo u programu Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, prošle godine angažovano je više od 1500 lica. Imali smo poseban “Javni poziv za samozapošljavanje Roma” i prošle godine a postoji i za ovu. Romi se uključuju u većem broju u programe Javnih radova, njih ukupno 10 800 bilo je angažovano prošle godine, preko ovog programa koji je trajao 3 meseca”, rekao je Martinović za naš portal.

Ova statistika pokazala je da je potrebno sprovesti projekat pod nazivom „Jačanje socijalne kohezije na tržištu rada kroz podršku marginalizovanim i ranjivim grupama“  koji predviđa i trodnevni trening  i osnaživanje zaposlenih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje za prepoznavanje i borbu protiv diskriminacije u zapošljavanju Roma, koji je u toku.Aleksov

“Organizovanjem ovih treninga grad vidi interes , jer se jačaju kapaciteti NSZ koja ima zadatak da građanima pomogne u nalaženju zaposlenja, naročito kada su ranjive grupe u pitanju gde Romi i pripadaju”, rekao je Svetozar Aleksov gradski većnik zadužen za socijalna pitanja.

U Nišu trenutno ima preko 48 000 nezaposlenih lica na evidenciji NSZ, realan broj je veći, dok nezaposlenost u četvrtom kvartalu prošle godine na nivou republike iznosi 17,9%.

Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske unije, a sprovodi ga Projektno-operativni centar Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNOPS) u partnerstvu sa, između ostalih i Kancelarijom visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com