Društvo

Popunjavaju se spiskovi onih kojima država duguje

U Centru za socijalni rad „Sveti Sava“ počelo je evidentiranje radnika bivših društvenih firmi kojima država duguje plate, potvrdio je Niškim Vestima gradski većnik Mihjalo Zdravković.

„Od jutros ljudi dolaze u Centar i donose svu dokumentaciju koju poseduju a koja dokazuje da dugovanje prema njima postoji. Kada budu bili gotovi, spiskovi će otići u Ministarstva za rad, privredu kao i finansije“, rekao je većnik Zdravković.

Kako je ranije najavio gradonačelnik Zoran Perišić, Ministarstva će pronaći model za isplatu zaostalih plata, kao što su uradili sa vojnim penzionerima. Prva rata bi trebalo da bude isplaćena do kraja godine, a do tada postoji mogućnost da grad isplati 5ae05111c2dabb956f6e9581e765e020 XLjednokratnu pomoć radnicima.

Zoran Nešić, bivši radnik MIN-a kome država duguje 6, 5 miliona dinara zaostalih zarada, prekinuo je pre dva dana štrajk glađu zbog obećanja da će mu novac uskoro biti isplaćen. On je štrajkovao ispred gradske kuće u Nišu više od mesec i po dana.

“Na spisku će se naći radnici firmi koje su još aktivne u Agenciji za privredne registre i u kojima stečajni postupak još nije završen”, dodao je većnik Zdravković.

Zdravković dodaje da je ovakvih firmi u Nišu tridesetak ali da se situacija iz dana u dan menja. Radnici firmi u kojima je stečajni postupak završen imali su zakonsko pravo da u roku od 6 meseci traže poravnanje ukoliko su isplaćeni manje. Većnik pojašnjava da se po isteku tog roka smatra da su nezainteresovani i da čak ni pred sudom u Strazburu ne mogu da pokrenu postupak.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com