Društvo

Poslodavci i dalje izbegavaju da zaposle osobe sa invaliditetom

Od 48 000 nezaposlenih lica na evidenciji niške filijale Nacionalne službi za zapošljavanje, njih ukupno 1064 ima jednu od kategorija invaliditeta. Iako država odobrava povraćaj doprinosa za čak tri godine, niški poslodavci teško se odlučuju da zaposle ova lica, u NSZ kažu ipak pomaka ima u odnosu na prethodne godine.

Od ukupno 1064 nezaposlenih osoba sa invaliditetom, njih 769 jeste “radno sposobno” dok njih 335 nema mogućnost da se bavi bilo kakvim poslom jer pripadaju osobama koje imaju invaliditet III kategorije.

“Pozitivan trend postoji od 2009. godine kada je godišnje bilo zaposleno tek jedno ili dva lica, danas je slika drugačija. Samo lane preko subvencija NSZ i naših programa upošljeno je čak 150 lica”, kažu u niškoj filijali.Screenshot 1

Država nudi podsticaje za svako radno mesto na kome je upošljeno lice sa invaliditetom ali to posebno ne motiviše niške poslodavce.

“Trenutno je na snazi program, da država poslodavcima koji se odluče da zaposle osobu sa invaliditetom čak tri godine odobri povraćaj doprinosa za to lice, sve to uređeno je Zakonom o porezima i doprinosima u članu 45.”, kaže za Niške Vesti Boban Matić direktor Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu.

Zakon je još predvideo da svako preduzeće koje ne uposli osobu sa invaliitetom, mora da plati taksu u visini polovine prosečne zarade u republici.

Na pitanje da li niški poslodavci radije plaćaju “kaznu” umesto da uposle osobu sa invalidetom, u niškoj filijali kažu da neke od firmi nemaju mogućnost da uposle ova lica i da postoji interesovanje među niškim gazdama za upošljavanjem osoba sa invaliditetom, mada to može da bude i mnogo bolje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button