Društvo

I privatni i državni vrtići za iste pare

Ubuduće će mališani u Nišu moći da idu i u privatna obdaništa, pod istim uslovima kao u vrtiće predškolske ustanove „Pčelica“. Grad je, za sada, potpisao ugovor sa 3 vrtića – „Meda“, „Maza“ i „Dečiji kutak“. Očekuje se da vrtić „Sunce“ takođe potpiše ugovor o sufinansiranju.

Na obdanište trenutno čeka oko 2.000 mališana, a oni koji su se već podneli zahtev kod „Pčelice“ moćiće da krenu i u privatan vrtić. Uslov je i da prihodi porodice u decembru nisu bili veći od 30.000 dinara po članu porodice.

„Sada imamo 270 mesta više, a uvođenje privatnih vrtića uvodi i konkurenciju. Zato će se svi truditi da poprave uslove i da pruže više“, rekao je gradonačelnik Zoran Perišić.

Iz gradskog budžeta je opredeljeno 30 miliona dinara za sufinansiranje boravka mališana u privatnim vrtićima, a do godine ova suma bi mogla da bude i 50 odsto viša, najavio je gradonačelnik Perišić.
Svaki od privatnoh vrtića dobijaće po 11 hiljada dinara po detetu. Od 8 do 10 sati boravka u “Mazi“ košta 16.000 dinara. To je cena koja je važila i pre potpisivanja ugovora sa gradom, kažu u ovom vrtiću.

„ Uslovi za akreditaciju su vrlo rigorozni. Mi radimo već 25 godina i ovo nam je sedma akreditacija. Sve je jasno propisano zakonom i mi to poštujemo. Popunjavanje kapaciteta bi značilo upošljavanje novih radnika“, kaže vlasnica vrtića „Maza“ Vesna Gocić.

 Zahtevi za boravak mališana u privatnim vrtićima podnosiće se Upravi za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu.

U obdaništa „Pčelice“ trenutno ide oko 6.000 mališana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com